De stad als leerschool

De directie Innovatie, Informatievoorziening, Facilitair en Onderzoek (IIFO) van de gemeente Rotterdam heeft tot doel om samen met andere diensten proactief primaire processen te ondersteunen. Om dat te realiseren zijn ze in Rotterdam op zoek naar frisse en betrokken IT’ers.

De stad als leerschool

“We hebben een duidelijke visie op digitalisering als maatschappelijke ontwikkeling”, vertelt Mark Vermeer, directeur IIFO, “en op wat dat voor een overheid betekent. In het kader van de Digitaliseringsagenda voeren we met diverse gemeentelijke diensten projecten uit.”

“Rotterdam is een internationale en innovatieve stad”, vervolgt Vermeer. “Dat maakt ons tot een werkgever bij wie je in de voorhoede kunt werken, iets wat je niet direct associeert met de overheid. Dankzij de vele experimenten die er in Rotterdam plaatsvinden, kun je de stad als je leerschool zien. We bieden IT’ers daarbij veel ontwikkelmogelijkheden en ondersteunen hen met opleidingen.”

Als voorbeeld van een experiment op IT-gebied noemt Vermeer de ‘digital twin’: “Al enkele jaren zijn we bezig met het creëren van een realtime digitale 3D-kopie van de stad, die overzicht biedt in verkeersstromen, knelpunten, bebouwing, luchtkwaliteit, enzovoort. We gebruiken die ook om naar de toekomst te kijken. Zo kunnen we plannen voor bouwprojecten virtueel opnemen in ons model en de gevolgen ervan zichtbaar maken voor omwonenden.”

‘We hebben frisse mensen nodig die zich betrokken voelen bij de stad Rotterdam’

Datagedreven werken

“Dankzij data kunnen we aan de hand van de digital twin de fysieke waarheid voorspellen en visualiseren,” vertelt Myriem Bouaddi, teammanager DWH en ERP-ontwikkeling, “zodat we in cocreatie met burgers en bedrijven tijdig beleid kunnen maken, om ontwikkelingen te ontmoedigen of te stimuleren. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat starters ruimte krijgen om zich in hun stad te vestigen.”

Ze vervolgt: “In het kader van onze ambitie ten aanzien van het datagedreven werken willen we de hele organisatie zo inrichten, dat wij vanuit de dienstverlenende kant tot aan de IT-kant dezelfde taal spreken, datataal. Daarop richten we een datakundige organisatie rondom onze datafabriek in, gedreven door de publieke waarden.”

 

IT’ers gezocht

Wat voor IT’ers heeft de gemeente Rotterdam voor de bedrijfsvoering en de diverse projecten nodig? Teammanager Kees Jan Ossewaarde: “We hebben vooral frisse en nieuwe mensen nodig die zich betrokken voelen bij en willen meedenken over Rotterdam, zodat we kunnen blijven innoveren. Onze IT’ers ontwikkelen samen met collega’s uit andere disciplines toepassingen waar de stad nog beter van wordt.”

“Ook zijn we op zoek naar BI-analisten, data-engineers en ontwikkelaars”, voegt Bouaddi toe. “Als we hen vinden, hebben we echt een dreamteam!”

 

Wil je ook werken voor de gemeente Rotterdam? Bekijk dan op www.werkenvoorrotterdam.nl de laatste vacatures op IT-gebied.

Een eigentijdse overheid die meebeweegt

Recente stories