Hellen van der Plas, Market Leader Signify Benelux: “De pandemie kun je ook zien als een gedwongen transformatie; ze biedt kansen voor een duurzaam economisch herstel. Hierbij zijn de marktvraag, nieuwe technologieën en omgevingsfactoren de belangrijkste drijfveren voor verandering. Wereldwijd staan we voor uitdagingen waarbij duurzame innovaties kunnen bijdragen aan oplossingen. Denk aan klimaatverandering, circulariteit en voedselvoorziening, ook veiligheid en beveiliging én gezondheid en welzijn. We willen ervoor zorgen dat de wereld in 2021 veiliger en duurzamer is.”
Signify is de wereldmarktleider in verlichting voor professionals, consumenten en het Internet of Things (IoT). Met zo’n 36.000 werknemers, in meer dan zeventig landen, benut Signify het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken én voor een duurzame wereld.
‘Investeer in infrastructuur en IoT-technologieën voor een duurzaam economisch herstel’
Slim energieverbruik
Van der Plas vervolgt: “Wist je dat licht de tweede kostenpost in het energiegebruik is? 13% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik gaat op aan verlichting! Overstappen op ledverlichting is iets wat consumenten, bedrijfsleven en de overheid vandaag nog kunnen doen. Begin gewoon eens aan de voorkant, zoals het aloude Slankie-principe: wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Als we daarvoor kiezen – en met z’n allen nu overstappen op ledverlichting, besparen we tot 80%: het elektriciteitsverbruik van 3 miljoen huishoudens per jaar.”
Circulaire economie
“In het fundament kan licht bijdragen aan een circulaire economie. Voor de productie van circulaire verlichting maken we gebruik van 3D-printers, geplaatst in Nederland. De klant krijgt hiermee een perfect fit: eigen design, economischer, duurzamer en een kortere levertijd. Hoe gaat het in zijn werk? De armaturen hebben een circulair ontwerp. Er worden geen verfstoffen of schroeven gebruikt. De producten zijn gemaakt uit 100% recyclebaar polycarbonaat. Plus: ze kunnen opnieuw gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies. Dankzij productie in Nederland en een veel lager gewicht is er minder CO2-uitstoot. In vergelijking met metalen is de CO2-footprint 47% lager.
Voedselvoorziening
“Onze bedrijfscultuur omarmt het continu uitvinden en investeren. Zo zijn we eigenlijk voortdurend in transitie om de wereld te verduurzamen. Dit helpt ons om nieuwe manieren te vinden om 10 miljard mensen te voeden in 2050. Onze proofpoints bij de telers laten zien waar onze verlichting geholpen heeft om de kwaliteit en gewasopbrengst met 20% te verbeteren, en 90% minder waterverbruik te realiseren – het hele jaar rond. Middels zogenoemde lichtrecepten worden de lampen getuned op de gewassen. Waren we eerder in Nederland met name seizoens- en weersafhankelijk: hiermee hebben we slimme en duurzame oplossingen gevonden.”
Veiligheid en gezondheid
Van der Plas: “Onze verlichting helpt misdaadcijfers met 27% te verlagen. En: als je snelwegen goed weet te verlichten, zijn er 30% minder ongelukken. Slimme software- en hardwareoplossingen maken steden, gebouwen, winkels, woningen en de leefomgeving veiliger om aan de nieuwe behoeften en eisen van klanten te voldoen. Zo is uv-C, een lichtvorm die al jaren succesvol gebruikt wordt voor onder andere waterzuivering, sinds de pandemie intensief in gebruik geraakt voor nieuwe toepassingen: een oppervlakte 6 seconden blootstellen aan licht of 6 liter desinfectiemiddel van niet-duurzame materialen gebruiken? Onder andere de GGD’s, het PSV-stadion en Koninklijk Theater Carré Amsterdam maken met uv-C structurele impact. Maar veiligheid speelt ook een rol bij dataverkeer. Met Trulifi, een reeks lifi-systemen – ja lifi, geen wifi – zorgen wij voor snel internet via de lichtgolven in plaats van radiogolven, zoals wifi en 4G/5G. De radiogolven zitten aardig vol. In het lichtnetwerk, dat zeer fijnmazig is, is nog voldoende en veilige ruimte. Licht hebben we overal nodig; netwerk ook. Slimme koppelingen in bestaande infrastructuur. En het is er al. Het wordt reeds gebruikt in scholen, hotels, de industrie en bij kantoren van defensie. In 2021 gaan de eerste airlines vliegen met lifi aan boord.”
Investeer in innovatie
“Het investeren in duurzame innovaties maken we toegankelijk voor iedereen op alle locaties. Steden, winkels, scholen, kantoren, kassen en thuis. En middels diverse servicemodellen wordt de Capex-discussie een Opex-discussie. Geen zware investeringen. Waarom zou je voor je telefoon en Netflix wel een abonnement afsluiten en niet voor licht? Het Light as a Service-model (LaaS), van lichtontwerp en installatie tot en met onderhoud, circulair het liefst, in één contract. Ik eindig waar ik begon: investeer in infrastructuur en IoT-technologieën voor een duurzaam economisch herstel.”
- FD de Wereld in 2021
- Fidessa Docters van Leeuwen
- Maarten de Kok
- Download artikel