Data brengt financiële sector verder

In de financiële sector is de noodzaak om te veranderen extreem groot. “In nieuwe samenwerkingsmodellen gaat het steeds meer over het gebruik van data dan over traditionele productontwikkeling”, aldus Roy Vissers en Marc Sommer van het snelgroeiende Novisource.

Data brengt financiële sector verder

Data is het nieuwe ruwe goud; dat staat voor Vissers en Sommer vast. “Overal in de sector staat digitale transformatie bovenaan op de agenda. De integratie van digitale technologie om geautomatiseerd te kunnen voldoen aan de rapportage-eisen van toezichthouders en nieuwe verdienmodellen te ondersteunen, vereist dat iedereen zijn data op orde heeft.”

Innovatie: de sector als onderdeel van een ecosysteem

Sommer verwacht meer verdienmodellen te zien ontstaan binnen een ecosysteem van digitale partners om effectiever in contact te staan met klanten. “In een drieluik tussen financiële instelling, consument en leveranciers vormt de beschikbare data in combinatie met nieuwe technologie een nieuwe inkomstenbron. Data die consumenten uitsluitend delen als er toegevoegde waarde tegenover staat.”

‘Data is er genoeg. Nu verdienen innovatie en toepasbaarheid de aandacht.’

Datamanagement en change

De praktijk leert dat de sector voor grote veranderuitdagingen wordt gesteld. Data moet namelijk niet alleen beschikbaar en betrouwbaar zijn, maar ook informatiewaarde hebben om bruikbaar te zijn voor innovaties. “Dit stelt eisen aan medewerkers”, zegt Sommer. “Ze zullen zich data-analysetechnieken snel eigen moeten maken en technieken effectief moeten toepassen om de uitkomst hiervan in een businesscontext te kunnen plaatsen.”

Om banken, verzekeraars en vermogensbeheerders te ondersteunen bij die ingrijpende ontwikkelingen levert Novisource het noodzakelijke verandervermogen: mensen, kennis en kunde. “We matchen specialistisch talent om de ambities van opdrachtgevers te realiseren”, vertelt Vissers. Dat doet Novisource op thema’s als digitale transformatie, wijzigingen in het kader van wet- en regelgeving, datamanagement en informatiebeveiliging.

“Onze specialisten snappen de keten waarin financiële bedrijven opereren en kennen de regelgeving”, zegt Vissers. “Samen maken we van data de grondstof om concurrenten de baas te blijven. Door onze product- en proceservaring te combineren met technische kennis over datamanagement en informatiebeveiliging helpen we dagelijks onze opdrachtgevers met het daadwerkelijk implementeren van veranderingen in de totale keten.”

Recente stories