Goed en gedegen fiscaal advies vraagt om de absolute top in vaktechniek. Nu de complexiteit van belastingen nationaal en internationaal toeneemt, is die noodzaak nog dwingender, aldus Jaap Rog en Wilbert Kannekens van KPMG Meijburg & Co.
“Overheden hebben veel geld in de economie gestoken om de financiële en economische crisis te overwinnen. Begrotingstekorten zijn enorm. Om die tekorten en de staatsschuld terug te dringen zijn er twee mogelijkheden: bezuinigen en staatsinkomsten vergroten. Logisch gevolg is dat overheden harder dan voorheen nadenken over hoe de belastingopbrengst hoger kan”, aldus bestuursvoorzitter Jaap Rog van KPMG Meijburg & Co Belastingadviseurs. Bij bijvoorbeeld winstbelasting kunnen overheden hiervoor verschillende wegen bewandelen, zegt Rogs collega Wilbert Kannekens, hoofd Global International Corporate Tax bij het wereldwijde net werk van KPMG. “De tarieven kunnen omhoog. Een andere optie is het verhogen van de grondslag. Dan zijn bepaalde kosten niet langer aftrekbaar. Dat zie je nu in veel landen gebeuren. De beperking van renteaftrek in de vennoot schapsbelasting is een Nederlands voorbeeld.”
Daarnaast vindt een verschuiving plaats van directe naar in directe belastingen. “Zelfs geringe tariefsverhogingen hebben grote bud gettaire gevolgen. Niet voor niets voert een land als India een soort btw in. En voor de VS is een vorm van btw die de plaats inneemt van de bestaande sales tax bijna onontkomelijk voor het dichten van het budgettaire tekort dat voor 2010 is begroot op het astronomische bedrag van 1,17 biljoen USdollar”, denkt Kan nekens. Overheden zoeken niet alleen in de wet geving naar manieren om de belasting opbrengst te verhogen. Rog en Kannekens signaleren ook dat overheden zich bij de inning agressiever opstellen. On dernemingen die grensoverschrijdend werken, merken dat aan de toegenome aandacht voor transfer pricing, de interne verrekenprijzen tussen vestigingen in verschillende landen. “Ze willen een groter deel van de koek”, aldus Rog. Dat overheden werken aan hogere belastingopbrengst is volgens Kannekens ook te zien bij de tarieven voor de ven nootschapsbelasting. “Die zijn de laatste vijftien jaar in de meeste landen dras tisch gedaald. Die daling is nu gestopt. Dat is geen toeval. Verhogingen ver wacht ik echter niet, omdat landen aan trekkelijk willen blijven als vestigings plaats. Vandaar de aandacht voor grondslagverbreding en indirecte heffingen. Per saldo groeit wel de druk op het bedrijfsleven om belasting af te dragen en neemt de regelgeving in complexiteit toe.”
Horizontaal toezicht
Een tweede grote trend op belastinggebied is de komst van horizontaal toezicht dat uitgaat van vertrouwen tussen belastingdienst en belastingplichtige. Het accent verschuift van controle achteraf, naar overeenstemming vooraf. Het uit gangspunt van horizontaal toezicht is op zich goed, vindt Rog. “Het kan leiden tot deregulering en bijdragen aan lasten verlichting.” Maar dan moeten bedrijven wel weten waar zij aan toe zijn. “In Ne derland stelt de Belastingdienst bijvoor beeld als eis dat bedrijven 'in control' zijn, dat zij hun processen op orde hebben. Alleen is de feitelijke invulling van een tax control framework opengelaten.
Dat was voor ons reden om daarover in gesprek te gaan met de belastingdienst, in Nederland en in diverse andere landen.” Als ondersteuning voor bedrijven die hebben gekozen voor horizontaal toezicht ontwikkelde KPMG Meijburg & Co taPRO, software waarmee bedrijven efficiënt een tax control framework kun nen opzetten. Groot pluspunt, naast de fiscale kennis die in de software is verwerkt en de databaseondersteuning, is de modulaire opbouw. “Bedrijven kunnen taPRO gefaseerd invoeren. Dat houdt de implementatie en de kosten beheersbaar.”
Compromisloos
taPRO is een tastbaar voorbeeld van de rol die KPMG Meijburg & Co voor bedrij ven vervult. “We helpen bedrijven te vol doen aan hun wettelijke verplichtingen; we verschaffen zekerheid over hun fis cale positie en bieden fiscale rechtsbe scherming”, zo verwoordt Kannekens die rol. Om dat goed te doen is vakkennis een eerste, absolute vereiste. Rog be seft als geen ander dat zijn organisatie zich juist daarin onderscheidt. “We zijn compromisloos in de vaktechniek. De kennis van onze mensen bepaalt de kracht van onze organisatie. Je hebt topmensen nodig voor goed advies.” Dat geldt des te sterker nu de complexiteit van fiscale wet en regelgeving toe neemt, weet Kannekens. De complexi teit maakt teamwerk noodzakelijk, vervolgt hij. “Niemand kan alle fiscale wet en regelgeving op topniveau doorgronden.” Teamwerk is eveneens nodig om bedrijven die grensoverschrijdend werken goed van dienst te kunnen zijn, vult Rog aan. “Vanwege de kennis die nodig is én om belastingautoriteiten elders te overtuigen.”
Als internationale speler kan KPMG Meijburg & Co dat teamwerk uitstekend leveren. Een kwaliteit van een topadviseur is dat die ingewikkelde vraagstukken voor klanten begrijpelijk kan verwoorden. Behalve van kennis is dat ook een kwestie van ervaring. “Dat is een van de redenen dat bij ons ook partners, in de regel de meest ervaren krachten, intensief klantcontact hebben en fiscaal advies geven”, zegt Rog. Hij is als bestuursvoorzitter de uitzondering die de regel bevestigt. Als zelfbescherming, zo zegt hij zelf. “Anders zouden klantenwerk en vaktech niek mijn taak als manager overschaduwen.” Die opmerking illustreert de gedrevenheid van de adviseurs bij KPMG Meijburg & Co. Die blijkt ook uit de drang de lat telkens een stukje hoger te leggen. “We zijn buitengewoon kritisch op elkaar en streven continu naar een hoger kwaliteitsniveau.”