Werken op een plek die ertoe doet

Onlangs was in HMC onze jaarlijkse open dag voor iedereen die nieuwsgierig is naar werken in de acute zorg. Verschillende afdelingen gaven rondleidingen aan bezoekers die binnenkort wel misschien onze nieuwe collega’s worden. Dank aan alle enthousiaste collega’s die lieten zien hoe mooi het is om te werken in HMC.

Toen ik als student geneeskunde voor het eerst op de afdeling Chirurgie kwam, wist ik meteen: dít wil ik. In die tijd was het lastig om een opleidingsplek te vinden. En chirurg worden was voor een vrouw in de jaren ’90 nog niet zo vanzelfsprekend.

Toch is het gelukt. De opleiding en mijn werk als vaatchirurg waren een fantastisch mooie tijd. Als vaatchirurg heb je acute operaties waarvoor je midden in de nacht, samen met je team, een topprestatie moet leveren. Die gezamenlijke, veeleisende dynamiek uit de operatiekamer is wat ik terugvind in de bestuurskamer. Ook als bestuurder is geen enkele dag hetzelfde en dat vind ik juist zo leuk. Het zijn twee verschillende werelden, maar met een belangrijke overeenkomst: je bereikt alleen iets samen.

Voldoening
Het geeft mij veel voldoening om in de zorg te werken. Dat was al zo als arts, maar ook zeker als bestuurder van een ziekenhuis in een grote stad als Den Haag. Samen met collega’s elke dag de beste zorg bieden aan onze patiënten. Ik wil als bestuurder ervoor zorgen dat elke collega dezelfde voldoening uit zijn werk kan halen als ik. Zeker ook in deze tijd waarin we te maken hebben met een stijgende zorgvraag, oplopende zorgkosten, regio’s die groeien en vergrijzen en een krappe arbeidsmarkt. Het is een grote uitdaging om de beperkte middelen zo slim en duurzaam mogelijk in te zetten om elke patiënt in ons ziekenhuis het beste te helpen.

Ziekenhuis zonder muren
Nieuwe technologie helpt daarbij om echt het verschil te maken. Het ziekenhuis speelt een belangrijke rol om dat te ondersteunen. De juiste zorg op de juiste plek betekent dat wij steeds meer een ziekenhuis zonder muren worden, waarbij veel zorg voor de patiënt in zijn vertrouwde omgeving plaatsvindt. Onze verpleegkundigen bezoeken patiënten in de wijken, specialisten kijken mee bij huisartsconsulten, dialysezorg vindt plaats bij patiënten thuis en we monitoren de hartslag bij zwangere vrouwen op afstand. We brengen dus de zorg dichtbij de patiënt als het kan, en staan in het ziekenhuis voor de patiënt klaar als het nodig is.

Werkgeluk
En in alle zorgelijke berichten over de toekomst van de zorg, is het soms goed om niet te vergeten hoe mooi het is om in de zorg te werken. Dat laat de podcast over het HMC Traumacentrum wel zien. Ik gun het iedereen om ook de trots te voelen die ik elke dag voel als ik door de gangen loop van het ziekenhuis. Elke dag zinvol aan de slag te gaan. Mensen helpen, direct aan het bed als arts of verpleegkundige, of meer indirect als ict’er, beveiliger, kwaliteitsfunctionaris of voorzitter van de raad van bestuur. Werken in de zorg is werk dat voldoening geeft. Het is werken op een plek die ertoe doet.

Over de auteur

Ingrid Wolf is een ervaren, betrokken bestuurder die met liefde en lef de grote uitdagingen in de zorg aangaat. Ingrid is voorzitter van de Raad van Bestuur van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Daarnaast is zij bestuurslid en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, bestuurslid Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) en lid van de raad van commissarissen van PSV.

Recente expert-content