• Lennaert van Gaalen
  • Gom
  • 19 april 2024

Datadriven aanpak voor een schone werkomgeving

Het kantoor van de toekomst is dichterbij is dan je denkt als je kijkt naar facilitaire diensten en specifiek schoonmaak. Datagestuurde schoonmaak, schoonmaakrobots, waar dit enige tijd geleden nog een ‘blik op de toekomst’ was, zien we het concreter worden. Lennaert van Gaalen, branchemanager Innovatie bij Gom en specialist op dit domein, deelt zijn visie. “Er is al meer dan je denkt!”

Lennaert weet dat datadriven ‘hot’ is: “In samenwerking met grote opdrachtgevers denken we steeds vaker mee over mogelijkheden. Bepaalde hindernissen die al langer gelden zijn er eigenlijk nog steeds, andere hebben we opgelost. Zo ontstaat innovatieve, datagestuurde schoonmaak met realtime input. Als het van waarde is aangevuld met schoonmaakrobots.”

Wat levert datagestuurde schoonmaak op?
Van Gaalen krijgt die vraag steeds vaker, onlangs nog in een podcast. “Heel concreet krijg je informatie en inzicht, waarmee je ad hoc én richting de toekomst slimmer kunt sturen. Dat komt de kwaliteit ten goede. Zeker in deze tijd van arbeidsmarktkrapte is het voor Gom handig om haar medewerkers zo goed mogelijk te kunnen inzetten, en voor opdrachtgevers draagt het bij aan een prettige schone werkomgeving.”

”Vergeet niet dat je vaak al veel data hebt, meer dan je denkt. Denk aan toegangspoortjes of vergadersystemen. We gaan inmiddels verder, zo zijn we met Gom onlangs grootschalig gestart bij Croonwolter&dros. Sensoring voor honderden werkplekken waarbij we met realtime data sturen op wat schoongemaakt moet worden.

Uitdagingen zijn er om te tackelen
Met de data alleen ben je er niet, weet Van Gaalen: “smart buildings, digital twins, de ontwikkelingen gaan snel. Toch komt lang nog niet alle data goed samen. Elke manager beschikt over dashboards, op het gebied van facilitaire data zie ik nog wel eens verzuiling in aparte systemen, dan ontbreekt het totaalbeeld. Een systeem waarin data vanuit veel bronnen binnenkomt heeft grote voordelen voor veel vormen van dienstverlening.

Nieuwe panden, nieuwe eisen
Als nieuwe gebouwen worden neergezet krijgt Van Gaalen steeds vaker de vraag om mee te denken als het gaat om bijvoorbeeld robots. “Vaak zie je dat men data-genererende oplossingen wel goed voor ogen heeft. Minder vaak denken gebouwbeheerders dan aan aanpassingen die schoonmaakrobotisering enorm helpen. Op het gebied van schoonmaakrobotisering lopen we voorop en die kennis delen we graag. We blijven doorontwikkelen op innovaties als datagerichte schoonmaak en robotisering.

Slimmere schoonmaak met real time data | Gom (facilicom.nl)

Recente expert-content