Bij SoftwareOne bepaal je zelf het aantal vrije dagen

Het vinden en houden van personeel is in elke branche moeilijk, maar in de IT- sector is het écht lastig. SoftwareOne heeft daar iets op gevonden: leid je eigen specialisten op en laat werknemers zelf een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden bepalen. Op deze manier creëer je een unieke werkomgeving waar veel ruimte is voor persoonlijke groei.

Monique op de Weegh-Mosh, regional head of HR EMEA bij SoftwareOne: “Goed personeelsbeleid staat of valt met inzicht in werknemers. Wat is belangrijk voor mijn mensen, wat helpt ze bij hun groei? Dit is natuurlijk een open deur, maar vaak wordt er hard vastgehouden aan bestaande overeenkomsten. Hierdoor wordt voorbijgegaan aan waar personeel echt behoefte aan heeft of gelukkig van wordt. SoftwareOne is een platte organisatie en hier we kijken eerst naar de mens, dan naar de regels. Dat kost iets meer tijd, maar dan kom je wel tot interessante inzichten én tevreden werknemers.”

Een van de veranderingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, is de regeling voor vrije dagen.Monique op de Weegh “Voorheen kreeg je extra dagen als je niet ziek was geweest, of een bepaalde leeftijd hebt. Dat hebben we allemaal vereenvoudigd. Iedereen krijgt 24 vakantiedagen en als je meer nodig hebt dan is dat prima. Dit is twee jaar geleden in werking gegaan, en het blijkt dat mensen nu gemiddeld 31 vrije dagen opnemen. Dat zijn zeven extra dagen. Maar dat is geen probleem, want tegenwoordig is er bijna geen grijs verzuim, er komen bijvoorbeeld geen maandagochtend-ziekmeldingen meer binnen. Daarnaast willen we dat iedereen aan het begin van het jaar zijn vakanties plant. Dat is vooral om de doorwerkers te beschermen, zonder vakantie houdt niemand het lang vol. We sturen bewust op een goede work-live balance.”

De aandacht voor de gezondheid van het personeel komt ook tot uiting in de coaching die geboden wordt, zowel voor de geest als de fysiek. “Iedereen maakt wel eens ellende mee; een scheiding of het overlijden van een dierbare kan er flink inhakken. Daarom hebben we een psycholoog aangetrokken waarbij iedereen terecht kan. Op deze manier hoeven onze mensen niet op een ellenlange GGZ-lijst en worden ze ondersteund zodra dat nodig is.”  Werknemers die wat fitter willen worden kunnen terecht bij de personal trainer die twee keer per week langskomt en verschillende sportactiviteiten organiseert.” Bovendien vragen we onze mensen regelmatig wat voor trainingen we kunnen bieden. Tijdens corona was er bijvoorbeeld veel vraag naar hoe je online een goede presentatie kan geven. Dat hebben we direct gefaciliteerd, en het leuke is dat tijdens de cursus de werknemers uit verschillende afdelingen elkaar leren kennen. Dat schept een band.”

De instroom van gekwalificeerd personeel wordt, net als bij ander organisaties, bemoeilijkt door het tekort op de arbeidsmarkt. Toch heeft SoftwareOne relatief weinig vacatures uitstaan. “Op dit moment schommelt het tussen de 20 en 30. Onze overtuiging is dat goed personeel niet ‘kant en klaar’ hoeft te zijn. Kandidaten met een beperkte werkervaring die wel een commerciële mindset en interesse in IT hebben, zijn van harte welkom. Onze eigen mensen dragen ongeveer een kwart van al het nieuwe personeel aan. Wij leiden ze intern op bij de Sales-afdeling, en op deze manier leren ze gelijk de vaktermen, de klanten en het bedrijf. Vervolgens stromen ze door naar Services, of worden specialist op een productlijn. Zo worden de junioren van vandaag de specialisten van morgen.”

Over de auteur

Monique op de Weegh-Mosh is regional head of HR EMEA bij SoftwareOne.

Recente expert-content