Aan wie verkoop ik mijn bedrijf?

Martin is hoofd van zijn familiebedrijf, opgericht door zijn vader. Onlangs is Martin benaderd door een partij die zijn bedrijf wil overnemen en voldoende middelen heeft om de koopsom direct te betalen. Een zoon van Martin wil graag het familiebedrijf voortzetten. Aan wie kan Martin het beste zijn bedrijf verkopen?

Martin is 34 als hij in 1995 het familiebedrijf, opgericht in 1955, overneemt van zijn vader. ‘Onverwachts kwam er een private equity-partij als potentiële koper op mijn pad. “Boter bij de vis en eindelijk tijd voor andere zaken”, was het eerste dat ik dacht. Maar dan zou ik wel mijn zoon en managementteam moeten teleurstellen.’

Martin heeft contact opgenomen met zijn private banker bij ABN AMRO MeesPierson: ‘Via mijn private banker ben ik in contact gekomen met experts van de bank. Dankzij hun input heb ik nu heldere visie en een stappenplan voor de overdracht van mijn onderneming’.

Een heldere visie en een stappenplan

Aan de ene kant had Martin dus een potentiële koper, aan de andere kant wil zijn zoon Tijmen (23) het bedrijf graag voortzeten. ‘In een aantal gesprekken met mijn private banker hebben we mijn privé en zakelijke situatie in kaart gebracht. Hierbij hebben we gekeken naar de onderneming en de mensen die daarbij voor mij belangrijk zijn. In een vervolgtraject keken we naar wensen, drijfveren, competenties en toekomstige rollen van deze personen. Hoe verhouden deze zich tot de overdracht van eigendom, leiding en zeggenschap van mijn bedrijf? Hierbij keken we naar heden en toekomst. Dit is allemaal vastgelegd in een familiestatuut en in een visiedocument. Heel waardevol.’

Denkt u erover om uw bedrijf te verkopen of over te dragen?

De experts van ABN AMRO MeesPierson helpen u graag voor, tijdens en ook na de bedrijfsoverdracht. Zo kunt u rekenen op deskundig advies en goede ondersteuning bij een uitdagend en vaak lang proces. Meer weten? Kijk dan op onze website voor meer informatie over bedrijfsoverdracht.

Wilt u het hele verhaal van Martin lezen? Klik dan hier.

Recente expert-content