• Ivo van der Mark
  • JAJO
  • 13 februari 2023

De grootste uitdagingen overwin je alleen met lef

Een nieuwe koers uitstippelen voor een onderneming die wel wat flinker is dan de zeilboot waarmee ik ooit van Lanzarote naar Curacao voer. Ga er maar aan staan. Toch geloof ik er in: of je nu zeilend de oceaan overgaat, of aanjager bent van een duurzame toekomst, de grootste uitdagingen overwin je alleen met lef, samenwerking en nieuw leiderschap.
Sinds januari gaat Janssen de Jong Groep verder onder de naam JAJO. Een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl, passend bij onze vernieuwde visie en missie waar we in 2022 hard aan gewerkt hebben. JAJO legt een nieuw fundament, waarin we de aanjager willen zijn van de duurzame verandering die nodig is in de bouw- en vastgoed sector. Zo is de productie van alleen al cement goed voor 9% van de CO2 uitstoot wereldwijd, terwijl er inmiddels wel technieken zijn voor de toepassing van geoogste / circulaire materialen. Maar de adoptie in de markt is nog klein.

Closing the circle, together

In een eerdere column schreef ik mijn doelen, toen nog als nieuwbakken CEO, al eens neer: meer synergie tussen onze 33 dochterondernemingen, meer effort op het ontsluiten van de totale vastgoedketen en circulariteit als leidraad om niet de grootste te worden, maar wél de meest impactvolle van Nederland. Met onze nieuwe missie “Closing the circle, together”, zetten we grote stappen om die doelstellingen te behalen.

Ruim 80 jaar historie

Máár, een bedrijf met meer dan 80 jaar historie krijgt pas echt waarde als we er samen met al onze medewerkers invulling aan geven. En dat kunnen we niet alleen. Dus ondanks dat we binnen JAJO alle ondernemingen onder één dak hebben om de vastgoedcyclus te sluiten, zullen we de komende periode werken aan verdere samenwerking. Zodat we samen kunnen zorgen voor een leefbare, betaalbare en duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Samenwerking is noodzakelijk

Zoals je misschien al tussen de regels doorleest: met samen doel ik niet alleen op mijn collega’s en mijzelf. Het gaat over de hele keten van partners, leveranciers, opdrachtgevers en andere bouwbedrijven. We zullen steeds vaker onze krachten moeten bundelen en onze grenzen moeten verleggen, net zoals toen op die oversteek naar Curaçao. Alleen was ik toen matroos, en navigeer ik nu als CEO van mijn vernieuwde, maar tegelijkertijd vertrouwde JAJO.

Over de auteur

Ivo van der Mark is CEO bij JAJO. De missie Closing the circle, together doelt enerzijds op de dochterondernemingen van JAJO welke actief zijn in alle fasen van de vastgoedcyclus. Anderzijds onderstreept het dat de noodzakelijke verandering in de vastgoedsector alleen mogelijk is door samen te werken met de hele keten van partners, leveranciers, opdrachtgevers en andere bouwbedrijven.

Recente expert-content