• Evelina Lemmers
  • PAY.
  • 7 december 2020

Waarom achteraf en gespreid betalen zo vrij, vertrouwd en moeiteloos is

Het is bijna vanzelfsprekend: met slechts één klik op de knop kunnen bestellingen worden geplaatst en in no time thuis worden afgeleverd. En met het ‘eerst zien, dan betalen’ motto van achteraf en gespreid betaalmethoden is online aankopen doen nog nooit zo laagdrempelig geweest.

Groeiende populariteit achteraf en gespreid betalen
Achteraf en gespreid betalen winnen het steeds meer van directe betaalmethoden zoals iDEAL, Bancontact en de creditcard. Bij achteraf betaalmethoden werkt de optie om niet meteen af te rekenen erg drempelverlagend. Je hoeft tijdens het betaalproces geen bankpas- of creditcardgegevens in te voeren. Daarnaast geven de betaalopties een vorm van financiële rust én opluchting, omdat jouw klant niet direct de financiële gevolgen van zijn aankopen ondervindt bij het afrekenen.

Wanneer een klant kiest voor achteraf of gespreid betalen, blijft een directe betaling tijdelijk uit omdat de betaling binnen een bepaalde periode of in termijnen kan worden gedaan. Het is daarom ook makkelijker om meerdere producten tegen een hoger bedrag te bestellen. Bij gespreid betalen is het fijn dat grotere uitgaven betaald kunnen worden over een langere periode. Ook vormt deze betaaloptie een voordeel ten opzichte van leasen: jouw klant heeft aan het einde van een periode zijn wasmachine of cv-ketel volledig afbetaald waardoor hij eigenaar van het product is.

Achteraf en gespreid betaalmethoden
De vraag naar achteraf betalen is groot. Maar liefst 40% van de consumenten zegt meer uit te geven in een (web)winkel als een achteraf betaalmethode wordt aangeboden. Achteraf betalen geeft jouw klanten een stukje vrijheid, vertrouwen en zekerheid. Jouw klanten betalen alleen voor de artikelen die zij behouden. Daarnaast kunnen zij eerst op hun gemak thuis de producten bekijken, proberen en ervaren. Voorbeelden van aanbieders van achteraf betalen zijn AfterPay, Billink en Klarna.

Naast achteraf betalen, is er ook de optie om aankopen gespreid te betalen. Gespreid betalen, ook wel ‘in termijnen betalen’, geeft jouw klanten de vrijheid om grotere uitgaven in delen te betalen. Op Europese schaal worden gespreid betaalmethoden nog weinig toegepast, maar dat geldt niet voor Nederlandse (web)winkels waar SprayPay, CreditClick en in3 de koplopers zijn.

Voordelen voor (web)winkeliers
Achteraf en gespreid betalen maakt online winkelen eenvoudiger. Behalve voordelen voor de consument biedt het aanbieden van deze betaalmethoden ook voordelen voor (web)winkeliers. Achteraf en gespreid betalen werkt kostenbesparend, risico verlagend en garandeert betalingen. Daarnaast voorkomen deze betaalmethoden wanbetaling door de uitvoering van een kredietwaardigheidscheck en werken ze identiteitsfraude tegen.

Over de auteur

Evelina Lemmers is Marketing Content Manager bij PAY. Zij verantwoordelijk voor de geschreven content die wordt gedeeld op de website en de social media kanalen van PAY.

Recente expert-content