• Hen Snackers
  • 14 februari 2018

‘Life is what happens while you’re busy making other plans’

De afgelopen jaren heeft ieder bedrijf aandacht besteed aan het vereenvoudigen van processen en het versimpelen van IT. Hierdoor zijn de systemen en processen lean geworden en de kosten verlaagd. Inmiddels zijn we dat stadium voorbij: nu gaat het om het investeren in vernieuwende, waarde toevoegende en complexe IT. Waar het vroeger ‘eeuwen’ duurde voordat iets algemeen goed was, zoals bij de intrede van de televisie of de auto, is de snelheid van ontwikkelprocessen inmiddels hoog. Adoptievermogen van organisaties is hiermee van doorslaggevend belang. Hen Snackers, CEO van QNH Consulting deelt zijn inzichten op Cstories.

Trip down memory lane

Elke nieuwe fase laat zich veelal verklaren door de vorige fase. Zo werd bijvoorbeeld rond 1980 de watervalmethode geïntroduceerd, waarbij de ontwikkeling van software een aantal fasen doorloopt om meer duidelijkheid te scheppen in projecten. Een van de nadelen van de watervalmethode is dat er laat in het softwareontwikkelingstraject resultaten te ervaren zijn en getest wordt. De in 1995 ontwikkelde scrum methode lijkt hierop het antwoord te zijn. Nu gaan ontwikkelprocessen sneller en kan er eerder bijgestuurd worden omdat er structureel afgestemd, getest en opgeleverd wordt. Binnen een mum van tijd zal er weer een nieuwe methode komen die nog beter werkt dan scrum. Denk je als manager eindelijk een stap gezet te hebben naar een nieuwe methode, is er weer wat nieuws. De fases zullen elkaar steeds sneller opvolgen, technologie zal anders faciliteren, waardoor je als organisatie ook anders moet anticiperen. Je wordt altijd ingehaald door de werkelijkheid, immers ‘life is what happens while you are busy making other plans’.

Adoptievermogen sleutel tot succes

Het inrichten van een bedrijf op continue verandering is niet makkelijk. Het is van belang de organisatie zo in te richten dat er continu meebewogen kan worden met (technologische en maatschappelijke) ontwikkelingen. Zorg ervoor dat er in de organisatie een goede balans is tussen medewerkers die verandering stimuleren en medewerkers die sceptisch zijn. De medewerkers die verandering stimuleren moeten tevens voorzien zijn van een dosis overtuigingskracht waardoor zij anderen meekrijgen in het enthousiasme ten aanzien van technologische adoptie en veranderingen.

Automatisering en robotisering de volgende stap

Ik voorzie dat de volgende fase een fase is van meer automatisering en robotisering. Er kunnen nog zoveel processen en technologieën geoptimaliseerd worden. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer informatie binnen, zelfs zoveel dat er bijna een overload is. Het AD, NOS, Facebook, Twitter en nog veel meer media brengen allemaal hetzelfde nieuws. Dit gaat veel meer samengevoegd worden. Ook binnen bedrijven zullen processen efficiënter gemaakt worden, zo zal de ontwikkeling van software straks voor een deel automatisch plaatsvinden. Machines voegen open source applicaties samen en maken een nieuw product. Dit alles om maar sneller en beter producten en diensten te kunnen ontwikkelen om de klant te helpen. Het schaarste goed is immers tijd en ondanks de veranderende wereld zal dat blijven.

Over de auteur

Hen Snackers is medeoprichter en algemeen directeur van QNH Consulting BV. Deze IT-consultancy en kennispartner helpt organisaties, via partnership in IT, met het bijsturen en verbeteren van hun bedrijfsvoering door de inzet van slimme IT oplossingen. “We werken niet vóór organisaties, maar mét organisaties, daar ligt onze kracht en groeipotentie”. Hen bekleedde diverse directiefuncties bij Ordina TTI en ELC Technologies voordat hij met QNH van start ging.

Recente expert-content