Hoe Robotisering de Toekomst van Schoonmaak Transformeert
Schoonmaakrobots: een nieuwe standaard
Charlotte Morijn, Manager Performance Center bij Gom, legt uit waarom robotisering in schoonmaak veel verder gaat dan een technologische trend. “Veel bedrijven beginnen met robots als pilot vanwege de arbeidsmarktkrapte. Bij ons is robotisering echter een structureel programma, geen gadget of tijdelijke oplossing. Wij willen daarmee onze collega’s helpen bij zwaar repeterend werk en hen ondersteunen om vitaal te blijven,” vertelt Morijn. Gom zet al op tientallen locaties schoonmaakrobots in, wat hen koploper maakt in de markt.
Efficiëntie door de juiste keuzes
De inzet van robots is niet zonder uitdagingen. “Er zijn veel verschillende types en ontwikkelingen op de markt, dus het is cruciaal om goed te kiezen. Elke omgeving stelt zijn eigen eisen, en wij spelen daarop in,” legt Morijn uit. “Dit vereist niet alleen een technische, maar ook een organisatorische aanpak. Robotisering moet net zo gewoon worden als een andere schoonmaakmethode.” Gom kijkt dan ook voortdurend naar doorontwikkeling om robots op grotere schaal in te zetten.
Mens en machine: een perfecte combinatie
Op de vraag of de medewerkers op de werkvloer klaar zijn voor robotisering, is Morijn optimistisch. “Het klopt dat de technologie ook wat vraagt van de mens. We begonnen met beheer door early adaptors, maar inmiddels zien we dat er altijd wel iemand is die enthousiast wordt van het werken met robots. Dit stimuleert zowel ons als hen om door te gaan.” Deze combinatie van mens en machine zorgt voor een toekomstbestendige werkplek.
De toekomst: een geïntegreerde aanpak
Gom blijft zich richten op de verdere integratie van robots in het schoonmaakproces. “In de toekomst zal de inzet van robots net zo normaal zijn als het gebruik van microvezeldoeken of schrobzuigmachines. We verzamelen nu al waardevolle data, die ons helpt om steeds beter te adviseren en te optimaliseren,” zegt Morijn. De stip op de horizon? “Ik denk dat opdrachtgevers het steeds meer aan ons gaan laten om de ideale mix van mensen, machines en robots te bepalen. Het is een uitdagende reis, maar we zien nu al de voordelen voor zowel onze medewerkers als onze klanten.”
Conclusie: innovatie als sleutel tot succes
Gom zet met succes in op robotisering en blijft innoveren. “We werken samen met wetenschappelijke instellingen om de volgende stappen te zetten,” concludeert Morijn. “Onze robotisering is geen doel op zich, maar een middel om efficiënter en toekomstbestendiger te werken. En dat maakt ons uniek in de schoonmaakbranche.”
Link naar het Ezine robotisering: Gom’s toekomstvisie – Gom Robotisering (facilicom.nl)
Charlotte Morijn, Manager Performance Center bij Gom