Zo is een Holo-room geschikt voor levensechte entertainmentervaringen, maar ook voor grootschalige plannen of CAD-modellen op ware grootte voor bijvoorbeeld vastgoedbedrijven en scheepswerven. De Holo-table speelt in op de massale acceptatie van het internet of things, waarbij alles online met elkaar is verbonden. Denk hierbij aan het beheer van een in 3D gescande stad of gemeente. De Holo-wall genereert hologrammen die uit de muur lijken te komen en in de kamer zweven. Projecties kunnen zowel interactieve als opzichzelfstaande animaties zijn. Ideaal om bijvoorbeeld automodellen te presenteren, maar ook voor musea om depotstukken te tonen of voor onderwijstrajecten. De Holo-wall bestaat ook in een portable variant die in twee koffers past en binnen tien minuten op te zetten is.
Foutenreductie
“Hologramtechnologie ligt echt binnen het bereik van iedere corporate”, aldus Tzsfaldet. “Het is geschikt voor alle bedrijfstakken en de investeringen verdienen zich snel terug. Niet alleen vanwege een hoge accident control, maar ook omdat je realtime met elkaar kunt overleggen en we de tijd van downloaden enorm terugbrengen. Een groot bouwwerk downloaden kost al snel 72 uur. Met onze applicatie is dat in twintig minuten gedaan. Ook voor complexe berekeningen scheelt dit tijd en geld, en het is duurzaam.” De oplossing van Tekle kan bovendien elke hoeveelheid gegevens in realtime verwerken van bronnen als Autodesk, GIS, BIM en point cloud scans.
Transitie
“We zien een transitie van 2D naar 3D. Veel corporates investeerden fors in augmented en virtual reality, AR en VR. Hoewel dat mooie oplossingen zijn en ze zeker hun toepassing blijven houden, zijn het tussenstappen. Het voordeel van holographics is dat de deelnemers niet afgesloten in hun eigen headset zitten. Ze kunnen samenwerken terwijl ze het holografische object bestuderen en realtime informatie opvragen, doorsturen of anderen buiten de ruimte erbij betrekken.”
Terwijl iedereen in de techwereld over de metaverse filosofeert, heeft dit bedrijf in Hilversum het platform om de metaverse nu al mogelijk te maken. De metaverse is een virtuele shared space die wordt gecreëerd door een samenspel van AR, VR, hologrammen en internet.
Tekle investeerde ook in VR en AR en besloot alles crossplatform te bouwen. “Wat je als hologram ziet, kun je ook via AR of VR zien. Wij kunnen alles omzetten en iedereen ervan verzekeren dat er niets verloren gaat. Dat is wel zo fijn als je weet dat de verwachting is dat over tien jaar ieder scherm holografisch is.”
Onze complexe wereld, eenvoudiger, veiliger en duurzamer
- FD de Wereld in 2022
- Marja Theunissen
- Fjodor Buis
- Download artikel