“Wat Group9 zo’n prettige werkgever maakt? De manier waarop Bas en Rob (de managing partners, red.) de organisatie aansturen”, zegt Java-consultant Jolanda Duinhoven. “Er wordt bewust een beroep op je autonomie gedaan. Ga dus niet als een kip zonder kop bij een klant aan het werk, maar vraag waarom hij een bepaalde oplossing nastreeft. En bespreek indien nodig alternatieven. Ook intern zijn we kritisch. We hebben een klankbordgroep die het managementbeleid toetst op wenselijkheid en haalbaarheid. Je eigen ideeën om het bedrijf naar een nog hoger niveau te brengen, worden echt op waarde geschat. Uniek is dat wij ook de managers beoordelen. Zij reageren heel positief op feedback en doen er aantoonbaar iets mee. Ik voel me hier heel erg gewaardeerd.”
‘Sinds ik hier werk, is mijn kennis exponentieel toegenomen’
Balans
Volgens IT-consultant Ron van Hoof is ook de balans tussen werk en privé goed geregeld. “Maak je structureel te veel uren, dan neemt het management contact met je op om naar de reden te informeren. En om je te helpen weer in een normaal ritme te komen. Vitaliteit speelt een belangrijke rol binnen Group9. Ieder halfjaar is er een vrijwillige huisartscheck. Ook sporten wordt gestimuleerd. Maar niets moet: het gaat erom dat ieder individu zich goed voelt op de manier die bij hem of haar past. Om een team even uit de routine te halen, is er één keer per jaar een teamweekend in het buitenland. Dit voelt als vakantie; je tankt hier volop energie.”
Lange projecten
Lead software engineer Rick Roelofsen stapte twee jaar geleden over naar Group9. “Ik kreeg de garantie dat ik projecten kon doen met een lange looptijd. Ik bouw namelijk een band op met mensen bij een opdrachtgever. Als je er dan hooguit zes maanden zit, moet je vrij snel afscheid nemen. Dat vind ik niet leuk. Bovendien heb je bij ieder project een inwerktijd nodig. Je moet onder meer de organisatie en het domein leren kennen. Daarna kun je pas echt je consultancyskills inzetten. Het scheelt dat Group9 een goede reputatie heeft verworven: je wordt vaak op een plek neergezet waar je invloed en verantwoording hebt, zodat je sneller resultaat boekt. Daar draait het voor mij ook om: ik wil iets moois achterlaten waar die klant én ik trots op kunnen zijn.”
Vrijheid
Behalve naar technische kennis kijkt Group9 bij de werving van nieuwe mensen ook nadrukkelijk naar sociale en communicatieve vaardigheden. “Die heb je als consultant keihard nodig”, zegt Duinhoven. “Je moet je inleven in managers, in IT’ers, maar ook in mensen die zich met de business bezighouden. Om binnen die verschillende groepen de neuzen dezelfde kant op te krijgen … ja, dat doet een beroep op je persoonlijkheid. Ik zie het als een mooie uitdaging om als mens te groeien. Je moet natuurlijk wel een match hebben met een klant. Als je hier bij de intake over twijfelt, hoef je het project niet aan te nemen. Zelfs niet als er even geen andere projecten beschikbaar zijn. Het management streeft er oprecht naar dat een consultant zich happy voelt bij een klant. Dat is immers een voorwaarde om maximaal te presteren.”
Kennis
“Ik vind het belangrijk om op een hoog niveau te werken en met collega’s te sparren”, zegt Roelofsen. “IT is van jongs af aan mijn passie. Ik doe het niet voor het geld, maar omdat ik het leuk vind. Bij Group9 heb ik collega’s met dezelfde drive. Je kunt elkaar én het management altijd bellen voor advies, ook buiten werktijden. De bewezen ervaring van collega’s is onbetaalbaar; die vind je niet zomaar in tekstboeken of webinars. De hele mentaliteit binnen Group9 is gericht op kennisvermeerdering. Je kunt deelnemen aan trainingen, competentieweekenden en techmeetings. Voor een congres hoef je geen vrije dag in te leveren en krijg je al je onkosten vergoed. Sinds ik hier werk, is mijn kennis exponentieel toegenomen.”
Familiegevoel
De afgelopen jaren heeft Group9 drie specialistische zusterbedrijven opgericht: mStack (voor Microsoft-development), Haystaq (voor automated softwaretesting) en bright-r (voor high potentials in .Net, Java en automated testing). Ook bij deze bedrijven hanteert het management het besturingsmodel dat voor Group9 wordt gebruikt. “Persoonlijk contact en oprechte interesse, dat is echt het DNA van Bas en Rob”, zegt Van Hoof. “Ik wil niets anders meer. En mijn collega’s ook niet. Er is dan ook bijna geen verloop bij Group9.”
Op hoog niveau sparren
Super sociale groep
- Computable Career Guide - 2019
- Marco Mulders
- Fjodor Buis
- Download artikel