Het Kadaster houdt bij wie wat bezit aan grond en gebouwen. Dat doet de organisatie ook voor schepen en luchtvaartuigen. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over wat van wie is, en welke rechten en plichten er gelden. Bij wet worden er hoge eisen gesteld aan de geografische informatievoorziening en aan de dienstverlening bij bijvoorbeeld onroerendgoedtransacties.
“Het Kadaster levert daarvoor de noodzakelijke actuele informatie met de grootst mogelijke betrouwbaarheid tegen de laagst mogelijke kosten”, zegt Dorine Burmanje, voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Kadaster. Het Kadaster biedt al die informatie en zorgt daarmee voor rechtszekerheid. Bovendien zorgt de organisatie er voor dat burgers en bedrijven ook andere geografische gegevens van de overheid eenvoudig kunnen opzoeken en raadplegen door het beheer van diverse landelijke voorzieningen. “Alle informatie van heel onze organisatie moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor wie geografische of vastgoedinformatie nodig heeft”, benadrukt Burmanje. “Wij willen daar zijn waar onze klanten ons verwachten met de informatie die zij nodig hebben.” Mede om die reden is het Kadaster bezig zijn website te vernieuwen, zodat de benodigde informatie nog gemakkelijker te vinden en toegankelijk is.
Om de uitgebreide dienstverlening van de organisatie duidelijk over het voetlicht te brengen zijn er voorlichtingscampagnes die bijzondere informatie verstrekken over bepaalde plekken langs bekende Nederlandse routes, zoals de Elfstedentocht, de Nijmeegse Vierdaagse en de route van de Gouden Koets op Prinsjesdag. Het Kadaster toont langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse bijvoorbeeld extra informatie over eigenaren, grenzen en percelen. Het Kadaster doet meer dan je denkt.
- MT100 - 2012
- René Moscou