Sinds midden jaren negentig is Credit Europe Bank (eerder bekend als Finansbank) gespecialiseerd in handelsfinanciering. Met name in financiering van grondstoffen is de bank traditioneel sterk, vertelt executive vice president Zeyno Davutoglu van de bank met hoofdkantoor in Amsterdam, ruim 1.100 medewerkers in zeven landen en een balanstotaal eind 2020 van €4,9 mrd. Wereldwijd bedient Credit Europe Bank negenhonderdduizend zakelijke en particuliere klanten.
Zakelijke klanten weten Credit Europe Bank in toenemende mate te vinden voor supply chain finance. “Onder die noemer valt een breed scala aan financieringsoplossingen. In de kern draait het om financieringen waarbij leveranciers eerder betaald krijgen voor hun goederen of afnemers later betalen.”
Als voorbeeld geeft Davutoglu een grote kledingketen die maandelijks twee miljoen shirts bestelt bij een buitenlandse leverancier. “De afnemer plaatst de bestelling, de leverancier gaat aan de slag, maakt de shirts en stuurt bij aflevering een factuur. Wij kunnen die factuur meteen betalen aan de leverancier, met een afslag. De afnemer betaalt ons de volledige factuur na de gebruikelijke betalingstermijn, die doorgaans tussen de dertig en zestig dagen ligt. Het enige dat de afnemer hoeft te doen is de factuur accepteren en uploaden naar ons supply chain finance platform. Er komen verder geen papieren aan te pas.”
Voordeel is dat de leverancier direct beschikt over kapitaal voor de volgende productieronde, aldus Davutoglu. “Ook verbetert zo de relatie tussen afnemer en leverancier.” Initiatief voor supply chain finance kan van beide kanten van de productieketen komen. “We helpen graag iedereen die met zo’n vraag bij ons komt.”
- MT1000-2021
- Olaf Boschman
- Download artikel