De wereld staat aan de vooravond van een nieuwe revolutie: zelfrijdende auto’s. “Het is een digitale transformatie op het gebied van autorijden”, vertelt Willem Strijbosch, hoofd van de Unit Autonomous Driving binnen TomTom. “Ons bedrijf speelt hier een cruciale rol in. Met onze kaarttechnologie vervangen wij een gedeelte van de functie van het menselijk brein tijdens het rijden.”

Volgens Strijbosch moeten zelfrijdende auto’s aantoonbaar beter presteren op de weg dan mensen, voordat ze echt geaccepteerd worden. “Voor ons betekent dit drie dingen. Ten eerste genereren zelfrijdende auto’s onvoorstelbaar veel data via camera’s, radars en andere sensoren. Om kaarten te maken die nodig zijn voor een veilige besturing, moeten onze systemen straks al die data kunnen verwerken: op jaarbasis praat je dan over exabytes. Daarnaast helpt TomTom om de foutmarge bij het inschatten van afstanden te reduceren, zodat deze aanzienlijk kleiner wordt dan de meter die mensen er gemiddeld naast zitten. Tot slot moeten we onze kaarten continu updaten, bijvoorbeeld door ervaringen van weggebruikers te verwerken. Zo kan een zelfrijdende auto die ervaring meenemen naar plaatsen waar hij zelf nog niet eerder gereden heeft.”

Strijbosch geeft leiding aan een internationaal samengesteld team dat actief is in de EU en Noord-Amerika. “Onze unit heeft contact met alle grote bedrijven die bijdragen aan het op de weg brengen van zelfrijdende auto’s”, zegt hij. “Ons werk is uitermate innovatief. We werken met de nieuwste technologie, zoals kunstmatige intelligentie. Ik vind het fantastisch om nu al vanuit TomTom bij te dragen aan een ontwikkeling die onze maatschappij wezenlijk gaat veranderen.”

www.tomtom.com

Recente stories