Dat Arkin als één van de eerste GGZ-instanties een Chief Medical Information Officer heeft is niet zomaar. Als CMIO én psychiater slaat Tjeerd van Rees Vellinga samen met CIO Michiel Kooper een brug tussen de zorg en ICT. Ze bewaken de behoeften van arts en de psychiatrisch patiënt. “Het is complex, maar als je van data en technologie houdt is het een dijk van een uitdaging. Je kunt hier iets bijdragen.”
Eén van de uitdagingen is om artsen te helpen bij hun behandelkeuzes. De huidige automatisering is vooral gericht op registratie, zegt Kooper. “Voor het patiëntdossier van de toekomst is het daarom zoeken naar de juiste combinatie van systemen. De gegevensuitwisseling over organisaties heen, de juiste interface: het zijn grote vraagstukken.” Het uitgangspunt, vult Van Rees Vellinga aan, is om alles wat we doen te laten aansluiten op de praktijk. “Zodat het ons als artsen écht helpt. Dat lijkt simpel, maar bestaat nog nauwelijks.”
Bij Arkin staat ICT voor meer dan het beheer van technologie. “Er is ruimte om een prominente bijdrage te leveren aan verbeteringen in het zorgproces”, legt Kooper uit. “Het is ook onze taak om vanuit de zorgvraag een visie te vormen. Die ruimte om te bouwen heeft ervoor gezorgd dat we voor grote techbedrijven inmiddels een referentiecasus zijn.”
Of het nu de inzet van data science is voor suïcidepreventie of het gebruik van virtual reality om angststoornissen te behandelen, het doel is om snel te experimenteren en toe te passen. Van Rees Vellinga: “Iedereen is hier gedreven om technologie vanuit de inhoud optimaal te gebruiken. Die wezenlijke bijdrage aan het leven van mensen geeft voldoening.”
- Computable 100 - 2019
- Yoshi Tuk
- Download artikel