Toen Anne in 2012 als stagiair Shell Pernis binnenstapte, wist ze: ik ga aan de slag bij het grootste olie- en gasbedrijf van het land. Sindsdien omarmde Shell ‘Parijs’, verbond het concern zich aan het Nederlandse Klimaatakkoord en nam het zich voor om in Nederland voorop te lopen bij het investeren in schonere energie.
Nu, tien jaar nadat Anne haar eerste Shell-rode overall aanschoot, is Pernis omgedoopt tot energie- en chemiepark Rotterdam, investeert Shell volop in nieuwe energie voor Nederland en werkt Anne zelf aan een immense fabriek die van afval en plantenresten biobrandstoffen maakt. Biokerosine om precies te zijn, om straks te kunnen vliegen met minder uitstoot van broeikasgassen en minder luchtvervuiling dan conventionele kerosine.
Waterstof
Zo gaat het overal binnen Shell Nederland. Een fors deel van de medewerkers werkt in de ‘oude’ energie om Nederland aan grondstoffen te helpen, te voorzien van energie voor onderweg en thuis. Maar een steeds groter aantal werkt aan windparken op zee, zonneparken, biobrandstoffen, CO2-opslag, waterstof, kortom: aan minder uitstoot, minder luchtvervuiling en meer nieuwe energie. Nieuwe medewerkers op hun beurt belanden steeds vaker op de plekken waar ze kunnen bijdragen aan de grootste ommezwaai uit Shells geschiedenis.
Soraya bijvoorbeeld, bouwt aan netwerken voor elektrisch laden, Suzanne werkt aan de grootste waterstoffabriek van Europa en Simone staat onderzoekers bij op de Energy Transition Campus Amsterdam. Tim onderzoekt hoe prijzen helpen bij het leveren van groene stroom en Svetlana probeert met digitale technologieën als blockchain de energietransitie naar een hoger plan te tillen.
Shell Cafés
Sommigen bereiden zich voor op een carrière in de overgang naar schonere energie. Midas bijvoorbeeld, onderhoudt overdag installaties op het energiepark Rotterdam en ’s avonds studeert hij op energietransitie en procestechnologie. Anderen ondersteunen de energietransitie op onverwachte plekken. Zo zorgt Martijn met zijn collega’s voor Shell Cafés bij pompstations, of liever: laadstations. Elektrisch laden duurt immers langer dan tanken en je wilt die tijd dan wel aangenaam besteden.
De transitie is een reusachtige balanceeract voor de pakweg negenduizend Shell Nederland-medewerkers uit meer dan tachtig landen. Het geld om te investeren in nieuwe energie verdient het bedrijf per slot van rekening vooral nog met oude energie. Bovendien voelt Shell de verantwoordelijkheid om energie voor iedereen bereikbaar te houden. Dat kan niet met alleen nieuwe energie, nog niet, zegt ook president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon.
De winkel blijft open, terwijl Shell verbouwt. De buitenwacht kijkt er nog weleens van op: bij Shell werken aan de energietransitie? Juist, zeggen de medewerkers op de volgende pagina’s. Shell, stellen ze bijna allemaal, is een van de grootste energiebedrijven van het land, reikt over grenzen, heeft de partners, de middelen en de ‘techies’ om het verschil te maken. Bij Shell heb je impact.
Anne (33), HEFA Pre-treatment Technologist
‘De vrijheid vind ik heerlijk’
Anne is chemisch ingenieur en werkt nu aan de bouw van een fabriek die biobrandstoffen maakt uit gebruikt frituurvet en plantenresten. “Daar ben ik ingenieur voor geworden: om dingen te bouwen.” Vanaf haar werkplek kijkt ze uit op heimachines, die het fundament leggen voor de biobrandstoffenfabriek die Shell vorig jaar aankondigde te gaan bouwen. Eenmaal af produceert de fabriek duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel. Anne: “Het verlaagt de koolstofdioxide-uitstoot van de transportsector enorm. Daar krijg ik echt wel energie van. We doen nieuwe dingen als bedrijf; dat geeft mij als ingenieur veel mogelijkheden.”
In de samenleving bestaat een verkeerd beeld van wat een chemisch ingenieur doet, constateert Anne. “Het is geen saai, geïsoleerd werk. Als technoloog heb ik juist het overzicht, breng ik mensen samen en doe ik maar weinig rekenwerk. Wel veel denkwerk. Het ligt niet vast wat ik precies moet doen of waar ik me wel of niet mee mag bemoeien. Die vrijheid vind ik heerlijk.”
Martijn (38), Category Manger Coffee Benelux & France
‘Je moet ook jezelf kunnen opladen’
Wat heeft Category Manager Coffee Martijn van doen met de energietransitie? Meer dan je denkt. Wie elektrisch gaat laden, heeft namelijk meer tijd om aangenaam door te brengen.
Martijn is verantwoordelijk voor de koffie in de Shell-shops. Per dag schenkt Shell er zo’n 26.000 in Nederland. Shell verandert door de energietransitie, stelt hij. En daarmee ook de rol van de stations. Het pompstation moet een plek worden waar je meer kunt dan alleen tanken, opladen en een snelle boodschap doen. Je moet ook zelf kunnen opladen; koffiedrinken met iets lekkers en een goed gesprek in een sfeervolle omgeving. Een rustmoment, zoals dat nu al te vinden is in het groeiende aantal Shell Cafés.
“We gaan minder tanken, maar meer laden. Dat duurt langer en die tijd moet je wel aangenaam kunnen doorbrengen”, zegt Martijn. Door een groter aandeel elektrische voertuigen neemt het belang van andere inkomsten bovendien toe. “Een mooie uitdaging”, vindt hij. Door de veranderingen ontstaan nieuwe rollen. “We veranderen voortdurend; dat maakt het zo leuk.”
Midas (27), technisch assistent
‘Juist hier moet je als technicus nu zijn’
Midas werkt op het Shell Energy & Chemicals Park. Hij koos voor Shell uit liefde voor techniek, maar ziet zijn bijdrage aan de energietransitie steeds belangrijker worden.
Direct na zijn mbo-opleiding in Brielle kwam Midas bij Shell binnen als technicus. Hij onderhoudt pompen en turbines, eigenlijk alle machinerie die draait. Naast zijn werk studeert hij Werktuigbouwkunde, met dit jaar de minors Energietransitie en Procestechnologie. Hij onderzoekt onder meer mogelijkheden om koolstofdioxide uit afvalgassen af te vangen. Hij gaat één dag in de week naar school en studeert in de avonduren. “Dat is flink doorbeuken”, vindt Midas.
Met zijn studie hoopt hij op termijn de verantwoordelijkheid te krijgen om zelf processen te sturen, zodat hij over twintig jaar kan zeggen dat hij heeft bijgedragen aan de verbetering en de verduurzaming ervan. “Juist hier moet je als technicus nu zijn. Ik wil er graag aan bijdragen dat over vijftig jaar in Pernis nog steeds het Shell Energy & Chemicals Park staat.”
Paul (43), Business Opportunity Manager
‘Zo maken we plastic circulair’
Als Business Opportunity Manager weegt Paul de technische en financiële mogelijkheden af bij de projecten die hij leidt. Nu werkt hij aan een fabriek voor het maken van grondstoffen uit plastic afval.
Paul stapte over naar Shell van de Universiteit Leiden. Hij promoveerde er in het vakgebied bioanorganische chemie. Bij Shell ging hij in 2008 aan de slag met onderzoek naar schonere brandstof in de scheepvaart. De energietransitie houdt hem persoonlijk erg bezig, vertelt Paul. “Als je ergens hart voor hebt, moet je bij een bedrijf willen werken dat daarvoor de beste middelen heeft. Voor mij is dat Shell.”
Nu bouwt hij mee aan een fabriek voor het maken van een geschikte grondstof uit plastic afval. Op dit moment wordt minder dan de helft van alle plastic verpakkingen gerecycled; het merendeel wordt verbrand. Shell wil dit samen met partners aanpakken. “De nieuwe fabriek zal het plastic verwerken tot nieuwe grondstoffen voor de chemie. Zo maken we plastic circulair”, zegt Paul.
Simone (31), Community Manager Energy Transition Campus Amsterdam
‘Dit is eigenlijk een start-up binnen Shell’
Simone werkt sinds 2018 voor Shell. Sinds juni draagt ze als Community Manager van de Energy Transition Campus Amsterdam bij aan de oplossingen voor de energie van (over)morgen.
Nee, de naam Energy Transition Campus Amsterdam bevat niet het woord Shell. Het is een open campus voor ‘iedereen’ die werkt aan het versnellen van de technologische innovatie voor de energietransitie. Aan Simone de taak om het netwerk op te bouwen van start-ups, scale-ups, kennisinstellingen en bedrijven, die zich vestigen op de campus.
Dat op deze plek aan ’t IJ de deuren opengaan voor andere technologiebedrijven is uniek binnen Shell, vertelt Simone. De campus ging in juni van start met veertien leden; eind september staat de teller al op achttien ondernemingen en verdere groei is in zicht. De campusbewoners houden zich onder meer bezig met nieuwe toepassingen van waterstof, elektrificatie en digitalisering in verschillende sectoren. “De campus is feitelijk een start-up binnen Shell, met nog weinig bekendheid, maar met een grote impact op de energietransitie.”
Soraya (30), Territory Manager E-mobility and Alliances
‘Meewerken aan zoveel ontwikkelingen’
Soraya greep haar kans toen de opkomst van de elektrische auto voor een nieuwe kans zorgde. Nu is ze verantwoordelijk voor Shell-laadpalen op onder meer Shell-stations.
Soraya kwam in 2017 bij Shell. “Dit bedrijf geeft medewerkers gelegenheid om zich te ontwikkelen. Het is een bedrijf met impact. En Shell staat op de lijst van beste werkgevers. Drie vinkjes. Klaar.” Haar huidige functie van Territory Manager E-mobility and Alliances ontstond door de opkomst van de elektrische auto. Soraya is verantwoordelijk voor alle Shell-laadpalen op de Shell-stations en voor het laden op bestemmingen, zoals de snelladers die Shell nu plaatst bij bouwmarkten van Intergamma.
Ze denkt bovendien mee over de toekomst van de stations. “In de stad zullen die zich ontwikkelen tot mobilityhubs, waar je afspreekt met collega’s, pakketjes ophaalt, overstapt op een elektrische deelfiets of kunt chillen.” Als Nederlandse met Pakistaans-Surinaamse ouders denkt ze ook mee over etnische inclusie, zodat er meer talenten zoals zij kunnen instromen. “Zoveel ontwikkelingen. Daaraan meewerken is heel … rewarding.”
Suzanne (29), Supply Chain Lead groene waterstof
‘Een reuzestap naar een waterstofeconomie’
Op de Tweede Maasvlakte verrijst Europa’s grootste groene waterstoffabriek: de Holland Hydrogen 1. Daaraan mogen meebouwen ziet Suzanne als een enorme kans.
Vanaf 2025 moet de waterstoffabriek met stroom uit wind genoeg waterstof produceren om dagelijks 2300 zware vrachtwagens te laten rijden. Suzanne onderhandelde met technologieconcern thyssenkrupp over de levering van het hart van de fabriek: de elektrolyse-installatie. Daarnaast betrekt ze zo veel mogelijk lokale partijen bij alles wat er verder nodig is om de fabriek te bouwen.
Suzanne kwam in 2018 in aanraking met Shell via een stage voor haar studie Supply Chain Management. Haar huidige functie vloeide voort uit het graduate-programma, een intern opleidingstraject. Suzanne koos voor waterstof. “Ik denk dat we met deze fabriek een reuzestap zetten naar een waterstofeconomie.”
Bijzonder vindt ze het dat zij als jongste medewerker aan het project een grote verantwoordelijkheid draagt. Tegelijk voelt ze zich thuis op onontgonnen terrein. “We doen echt iets wat nog niet eerder is gedaan, maar binnen Shell is er natuurlijk veel ervaring met grootschalige projecten.”
Svetlana, Blockchain Innovation Analyst
‘Energie herleiden naar de bron’
Svetlana lost problemen binnen de energietransitie op met het toepassen van digitale technologie. Zo werkt ze nu aan een platform waarmee ondernemingen kunnen bewijzen hoe groen de energie die ze gebruiken of produceren echt is.
Svetlana verhuisde negen jaar geleden van Estland naar Nederland voor een studie Creative Technology aan de TU Twente in Enschede. Het was voor haar een logisch vervolg op haar opleiding aan de kunstacademie van Tallinn tot kunstenaar. Haar interesse in digitale technologie werd gewekt door digitale kunstwerken. In 2021 koos Svetlana voor Shell: “Een internationaal bedrijf met de middelen om grote veranderingen te bewerkstelligen, in het bijzonder in de energietransitie.”
In haar werk zoekt ze naar kansen om de energietransitie te versnellen met web3-technologie. Bedrijven moeten vaker en beter bewijzen dat hun groene claims correct zijn. Blockchaintechnologie kan bijdragen aan de traceerbaarheid van de toeleveringsketen en verifieerbaarheid van milieuclaims. Die kunnen volgens Svetlana laten zien hoe ‘groen’ de energie die werd verbruikt of geproduceerd echt is. “Door terug te traceren naar de bron.”
Tim, Energy Pricing & Data Analyst
‘Interesse voor mijn vak is groter’
Tim zocht een omgeving waarin hij met slimme mensen kon sparren, om vervolgens het beste uit zichzelf te halen. Bij Shell voelde hij een klik.
Tim studeerde bedrijfskunde en analyseert marktbewegingen in gas- en elektriciteitsprijzen om in modellen toekomstige prijzen te voorspellen, op basis waarvan energiecontracten worden aangeboden. “De energiemarkt is enerverender dan ooit”, vertelt Tim. “Dat maakt de interesse voor mijn vak veel groter.”
De extra aandacht voor energieprijzen kan veel betekenen in de energietransitie, voorziet Tim. Hij zoekt naar mogelijkheden om prijzen te laten meebewegen met het aanbod. Door het groeiende aandeel van wind- en zonne-energie dreigt het elektriciteitsnet op zonnige dagen met veel wind in de daluren overbelast te raken. Consumenten kunnen helpen om het elektriciteitsnet in balans te houden. Ook technologie speelt daarin een rol. “Door op zo’n moment elektrische auto’s het signaal te geven om te gaan laden of wasmachines automatisch in te schakelen is de consument goedkoper uit en de samenleving beter af. Daar denk ik over mee.”
MEER VERHALEN VAN SHELL-MEDEWERKERS LEES JE HIER
- EW | Top 500 bedrijven 2022
- Johannes van Bentum
- Maarten de Kok
- Download artikel