‘We willen een nieuwe standaard zetten’

De STAR Group is een betrekkelijk nieuwe speler op de inframarkt. Met een bescheiden vorm van bravoure hoopt de detacheerder uit Moerdijk de markt op te schudden. “Een aannemer in de infra heeft nu tientallen bureaus nodig om een projectorganisatie op te tuigen. Dat willen wij veranderen.”

‘We willen een nieuwe standaard zetten’

Uiteindelijk draait het maar om één ding: blind vertrouwen – en dat hebben de klanten van STAR uit de petrochemische industrie, waar de detacheerder uit Moerdijk al jaren een leidende positie heeft. Nu is het moment gekomen dat STAR ook in de infra op jacht gaat naar blind vertrouwen van de klanten. Sales director Thomas Wester legt uit hoe STAR dit voor elkaar denkt te krijgen. “Simpel gezegd: als een infra-aannemer een groot project aanneemt en in korte tijd een projectorganisatie van honderden specialisten moet optuigen, heeft hij op dit moment zeker tientallen bureaus nodig om dat voor elkaar te krijgen. En dit is niet overdreven. Ga dat als projectmanager maar eens managen en regelen; je bent er echt een absurde hoeveelheid tijd en geld aan kwijt, als dat al lukt zonder concessies te doen aan kwaliteit.”

‘Wij hebben zo’n sterk netwerk van professionals, omdat we ze helpen groeien in hun vak’

STAR wil naar een situatie toe waarin diezelfde aannemer nog maar bij twee of drie bureaus hoeft aan te kloppen. Dat moeten bureaus zijn waarop hij kan bouwen, zegt Wester. “Wij horen daarbij omdat we nou eenmaal in staat zijn om snel veel goede professionals te leveren. Ons streven is dat wij, net als in de petrochemie, minimaal de helft van die posities kunnen invullen. Is ons netwerk in de infra al net zo sterk als in de petrochemie? Nee, dus op dat vlak past enige bescheidenheid. Maar we zijn aardig op weg. Ik denk dat we nu al meer kunnen beloven dan de gemiddelde concurrent in de infra. We willen echt een nieuwe standaard zetten in deze sector.”

Frisse blik

Dat STAR nu de infra betreedt, ligt nogal voor de hand. Functies als projectleiders, planners en engineers komen zowel voor in de petrochemie als in de infra. En dan heb je ook nog te maken met hoge veiligheidsstandaarden in beide sectoren. Commercieel manager Laurens van Bemmel geeft een voorbeeld. “Toen in Amsterdam de Noord-Zuidlijn werd gebouwd, kwamen we via ons netwerk in contact met de aannemer. Wij hebben een aantal professionals geleverd die hebben meegedacht over de veiligheid in de tunnels. Doordat de veiligheidseisen in de petrochemie hoger liggen dan in de infra, keken onze mensen met een heel andere, frisse blik naar een onderwerp als veiligheid. Dus het kan echt van toegevoegde waarde zijn om specialisten uit de petrochemie in te zetten in de infra.”

De consultants van STAR richten zich op alle rollen in een projectorganisatie, zodat de klanten op alle fronten geholpen kunnen worden, zegt Wester. “Voor een aantal functies, bijvoorbeeld in contractmanagement, PMO, veiligheid en inkoop, maken we gebruik van de 35 consultants die al voor ons werken in de olie, gas en chemie. Want wat die functies betreft, is er weinig verschil tussen een fabriek, gasinstallatie of snelweg. Daarnaast nemen we ook steeds meer consultants in dienst die zich met specifieke rollen in de infra gaan bezighouden, dus alles bij elkaar zijn we hard op weg om net zo gespecialiseerd te werken als we al jaren in de petrochemie doen.”

Dare to grow

Inmiddels draait STAR al mooie projecten, zoals de Afsluitdijk, zeesluis Terneuzen, de Rotterdamse Baan en de ViA15 bij Arnhem. De komende maanden wil het bedrijf zijn positie op de inframarkt verder verstevigen. Dare to grow is daarbij het motto, maar dat hoeft volgens Van Bemmel niet per definitie een groei in euro’s te zijn. “Wij hebben zo’n sterk netwerk van professionals, omdat we ze helpen groeien in hun vak. We kunnen ze namelijk geweldige projecten bieden. En uiteindelijk profiteren wij daar ook van. Je kunt dus op allerlei manieren groeien, waarbij kwaliteit voor ons vooropstaat. We willen klanten helpen met hun projecten, de ervaren professionals leveren die ze nodig hebben. Als we daarin slagen, zijn we supertevreden.”


Het powerwheel van STAR
De in 2001 opgerichte detacheerder STAR Group hanteert het volgende principe: ervoor zorgen dat de beste mensen op de mooiste projecten zitten, bij de beste bedrijven. Het is een powerwheel dat zichzelf versterkt. Gevolg: STAR is met afstand marktleider in de petrochemie en energie, en heeft gemiddeld zo’n vijftienhonderd professionals aan het werk bij vrijwel alle toonaangevende bedrijven en alle aansprekende projecten. Laurens van Bemmel: “We investeren enorm veel tijd in ons netwerk van professionals. Op ieder moment van de dag leggen we in onze systemen vast waar ze zitten, wat ze doen, waar ze graag willen werken en wanneer ze weer vrijkomen. Zodra de klant met een aanvraag komt, staan de mensen in feite al klaar. Deze systematiek passen we nu ook toe in de infra.”

Recente stories