Daniëlle Ebentreich, Chief Marketing & Sustainability Officer, vertelt dat Shell Chemicals basischemicaliën produceert die in het dagelijks leven voor bijvoorbeeld verduurzaming van je huis, in je auto of voor medicijnen worden toegepast. Daarnaast produceert het concern meer gespecialiseerde chemicaliën voor bijvoorbeeld de productie van schuimstoffen in matrassen of in shampoos en schoonmaakmiddelen. “Chemie is overal in ons dagelijks leven aanwezig en wij maken daar de grondstoffen voor.”
Nieuwe fabriek
Deze productie vindt onder meer plaats in Moerdijk. Hier opent Shell in 2024 een nieuwe fabriek. “Hier zijn we heel trots op, want dit wordt een grote stap naar een verdere circulaire economie.”
‘Shell gaat op grote schaal moeilijk te recyclen plastic verwerken’
Ebentreich stelt dat momenteel minder dan 50% van het ingezamelde plastic wordt gerecycled in Nederland; de rest is te vervuild of te ingewikkeld om te recyclen. “En dan doen wij het nog goed vergeleken met andere Europese landen! Dit betekent dat meer dan de helft van de plastics bij de afvalverwerkers de ovens in gaan. Er is nu een proces ontwikkeld om uit deze moeilijk te recyclen plastics grondstoffen te halen die we weer kunnen toepassen in tal van chemische applicaties.”
Steeds minder plasticafval
Extra bijzonder is dat de fabriek in staat is om uit plastic grondstoffen te maken die dezelfde kwaliteit hebben als huidige basisgrondstoffen. Dat is belangrijk, want veel hoogwaardige kunststoffen die in het dagelijks leven worden gebruikt, moeten worden gemaakt uit basisgrondstoffen. Ebentreich: “Gerecycled plastic is vaak laagwaardiger en wordt toegepast in bijvoorbeeld tuinstoelen. Wil je echter kunststoffen maken die je toepast in auto’s, telefoons of memory foam in matrassen, dan moet je uitgaan van hoogwaardige basisgrondstoffen. En juist daarom zijn wij er zo trots op dat wij vanaf volgend jaar kunnen beginnen met op grote schaal moeilijk te recyclen plastic te verwerken. Hiermee komen we dichter bij het doel om álle soorten plastics te kunnen recyclen.”
Shell Chemicals in Moerdijk is de eerste in Europa die zo’n productiefaciliteit bouwt. Ebentreich: “Belangrijk is dat we dit schaalbaar kunnen maken. Zo verwerken we straks 70 tot 100 kiloton plasticafval per jaar, wat evenveel plasticafval is als in Noord-Brabant elk jaar wordt verbrand. Het resultaat is dat er steeds minder plasticafval overblijft in de wereld, en daar doen we het voor.”
Hoe we chemie maken moet anders
- FD De Wereld in 2024
- Tim de Vogel
- Maarten de Kok
- Download artikel