Uitblinken in stimulerende werkomgeving

ING verandert snel en loopt binnen en buiten Nederland voorop door zijn innovaties en ambitie om een digitaal en open platform te worden. De doelstelling van ING ‘empowering people to stay a step ahead in life and in business’ is daarbij leidend.

Uitblinken in stimulerende werkomgeving

Maarten van Beek, directeur HR voor ING Benelux, licht toe welk effect de ambitie van de bank heeft op het werkgeverschap: “We gaan meer en meer naar een platformeconomie en de vraag naar en het aanbod van arbeid dat daarbij hoort. Om een onderscheidende klantbeleving te kunnen bieden, hebben we de beste vakmensen nodig. Dit betekent dat we een aantrekkelijke werkgever moeten zijn voor zowel jonge talenten als ervaren professionals. Dat vraagt niet alleen om een inspirerende en uitdagende werkomgeving, maar ook om een vooruitstrevende people agenda. Met mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen binnen je vakgebied om het beste te betekenen voor onze klanten, maar ook door uitstekende en onderscheidende arbeidsvoorwaarden aan te bieden voor elke levensfase. Daarom willen we de magneet zijn voor talent binnen een ecosysteem van vakmanschap.”

‘ING wil de spil zijn in het ecosysteem van de beste vakmensen’

“Een leven lang bij één organisatie werken, past naar mijn mening niet in het principe van het ecosysteem”, vervolgt hij. “Ik geloof dat je waardevol kunt zijn in andere organisaties, met de ervaring die je opdoet bij ING. Mensen zullen minimaal vijf tot zeven verschillende werkgevers hebben tijdens hun werkende leven. Hier moeten we actief op voorbereid zijn. Het is altijd goed wanneer er weer nieuwe dynamiek in een organisatie ontstaat. Bij ING is die dynamiek sterk veranderd bij de invoering van het agile werken in 2015.”

 

Agile en impact

Inmiddels werkt bijna iedereen bij ING in Nederland agile en wordt deze manier van werken wereldwijd uitgerold. Bij deze nieuwe manier van werken legt de bank verantwoordelijkheden bij squads die bestaan uit vakmensen, vertelt Van Beek. “Zij werken dagelijks aan de verbeteringen en innovaties van de dienstverlening van de bank en hebben direct impact op de 8,5 miljoen klanten die ING in Nederland heeft. Deze manier van werken heeft de aantrekkingskracht om voor ING te werken vergroot, ook voor talenten uit andere werelddelen. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”

 

 

Vakmanschap

ING is de plek waar vakmensen als IT-engineers, UX-designers en Customer Experience Experts het beste uit zichzelf kunnen halen en zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. “We zijn dan ook beretrots als een van onze IT’ers weer wordt gevraagd om op een internationale conferentie in Shanghai of San Francisco te vertellen wat ING doet op het gebied van digitalisering. We moedigen dit aan en waarderen het”, aldus Van Beek. Hij is van mening dat bedrijfsleven en onderwijs in Europees verband nog nauwer samen moeten werken. “Met regelmaat delen ING’ers hun kennis, bijvoorbeeld in het onderwijs om jongeren te leren bewust met geld om te gaan of hen te helpen bij hun beroepskeuze of vervolgstudie. Daarnaast hebben ING’ers die zestig jaar of ouder zijn de mogelijkheid om één dag per week hun kennis en kunde in te zetten voor een maatschappelijke organisatie, bij voorkeur het onderwijs. Een leven lang leren is onlosmakelijk verbonden met vakmanschap.”

 

Innovatieve arbeidsvoorwaarden

ING loopt voorop in zijn arbeidsvoorwaarden. De bank biedt de mogelijkheid om een sabbatical te nemen, werktijden flexibel in te delen, en extra vrije tijd voor feestdagen die voor een medewerker persoonlijk belangrijk zijn, het zogeheten diversiteitsverlof. Van Beek: “We zijn de eerste grote werkgever die kersverse vaders of moeders vier weken betaald partnerverlof geeft. Vorige maand lanceerden we het Wellbeing Quotiënt-programma, waarin mentaal en fysiek welzijn centraal staan. Inmiddels hebben meer dan 3500 collega’s zich ingeschreven voor dit zes maanden durende programma waarin persoonlijke performance, teamperformance en mentaal en fysiek welzijn samengesmolten zijn.”

 

Campus

Eind 2019 opent ING het nieuwe hoofdkantoor. In de jaren daarna moet dat samen met de ING-gebouwen eromheen uitgroeien tot een campus waar innovatie centraal staat. De innovatie ontstaat door samenwerking tussen onder meer ING’ers, onderzoekers, start-ups en andere bedrijven, legt Van Beek uit. “De ambitie is om een fysiek gebied te creëren, een open ecosysteem, waar al deze vakmensen bij elkaar kunnen komen, samen kunnen werken en samen kunnen leren.”

Recente stories