Operationaliseren
Voskes vervolgt: “Wat we nu zien, is dat het bedrijven op kleine schaal wel lukt om met die data waarde te creëren. Maar om dat structureel in de organisatie te operationaliseren is nog een brug te ver. Daar komen wij in actie; dat is nou precies waar wij goed in zijn. Waar het om gaat is dat de mensen in de business iets zinnigs met die data doen. Hoe krijg je in de business uiteindelijk een snel, agile, datagedreven besluitvormingsproces gevestigd. Voor deze transformaties worden wij steeds vaker gevraagd. Wij kunnen vanuit onze roots zo een veel groter terrein bestrijken en dat is een belangrijke aanjager voor onze omzetgroei; het ziet er daarom voor ons de komende jaren florissant uit.”
Make disruption work
SparkOptimus is inmiddels gegroeid naar ongeveer honderd consultants. Het gros werkt nog op het hoofdkantoor in Amsterdam, maar het bedrijf is inmiddels ook bezig met het opzetten van vestigingen in Londen, Düsseldorf en Zürich. Dat is geheel in lijn met het feit dat driekwart van de opdrachten buiten Nederland c.q. Europa wordt gerealiseerd.
Ook internationaal bestaat veel waardering voor de aanpak van SparkOptimus. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vraag van gerenommeerde internationale business schools als IMD en INSEAD, die SparkOptimus hebben gevraagd om hun curricula aan te vullen. Een ander groot succes van SparkOptimus is het vorig jaar april in het Rijksmuseum gepresenteerde standaardwerk ‘Make disruption work’. Dit boek met veel praktijkvoorbeelden werd door het Nederlandse en internationale bedrijfsleven direct omarmd. Vanwege de leesbaarheid en praktische toepasbaarheid werd het veelvuldig geprezen, onder andere door de CEO’s van Rabobank, Unilever en Heineken. Een van de best verkochte boeken op Managementboek.nl, een regelrechte bestseller. Duitse en Nederlandse vertalingen komen binnenkort beschikbaar. Met name de in de praktijk opgedane inzichten en vormen van aanpak inspireren en zetten aan tot actie. Jankovich: “Een groter blijk van waardering is nauwelijks denkbaar. We geven hiermee veel kennis weg en vinden het ook belangrijk om die te delen met een grote groep. Zo kunnen we, zoals een van onze lezers het formuleerde, een gemeenschappelijke taal creëren rond dit thema.”
- Emerce 100 - 2019
- Tjeerd Dorlandt
- Maarten de Kok
- Download artikel