Solide basis versnelt innovaties

Dat ambtenaren en ICT een goede combinatie kunnen zijn, bewijst de gemeente Tilburg. Door doelen boven techniek te plaatsen ontstond een interessante synergie tussen de interne disciplines. De digitale transformatie heeft er inmiddels een stevig fundament.

Solide basis versnelt innovaties

Natuurlijk weten zowel Michaël Geerlings, Afdelingshoofd Data, Informatie en Technologie, als Brigitta Kop, Manager Strategie, Beleid en Architectuur bij de gemeente Tilburg dat de digitale transitie in gemeenteland naar buiten toe weinig vaart maakt. Toch is Tilburg, met onderwerpen als ‘Chatbot’ en ‘Sensing the city’, een van de koplopers. Maar een gemeente, die met wet- en regelgeving te maken heeft en de privacy van inwoners moet bewaken, moet weloverwogen stappen zetten.

“Technologisch kan alles, maar willen we dat ook”, start Geerlings. “Dat zijn interessante vraagstukken. Een voorbeeld: wij faciliteerden een wifinetwerk in de stad. Tot we ons realiseerden dat we daarmee ongevraagd gegevens aan leveranciers vrijgaven. De wethouder besloot, ook in het kader van privacy, tot het stopzetten ervan.”

‘Het gezichtsveld van de bestuurder werd ons uitgangspunt voor de IT-ontwikkelingen’

Omkeren

Bij de gemeente Tilburg, met ruim 224.000 inwoners de zevende stad van Nederland, wint de digitale transformatie langzaam maar zeker flink terrein. De investeringen gaan naar een drietal lijnen: cloudapplicaties, datagedreven werken in een Microsoft-omgeving en een integratieplatform. Voordat deze ontwikkeling van de grond kwam, is het nodige werk verzet.

Geerlings: “De uitdaging was om op een andere manier naar IT te kijken. Tot voor kort was techniek leidend: ‘Kijk eens wat een geweldige cloudoplossing!’ Maar het is lastig uitleggen hoe dit behulpzaam is bij het gemakkelijker ophalen van vuilniszakken. Dus werd het gezichtsveld van de bestuurder het uitgangspunt. Bestuurders weten wat er in de stad leeft, wat de zorgen, wensen en behoeften van inwoners, ondernemers en partners zijn. IT moet daaraan bijdragen.”

Fundering

Twee jaar geleden startte die vertaalslag. “In bijna alle bestuursakkoorden stond ‘datagedreven werken’ centraal. Dat betekent een goed ingerichte dataomgeving, met correcte data en mensen die daarmee om kunnen gaan”, vertelt Kop. “Daar zitten processen, procedures, een organisatie en techniek aan vast. Dat hebben we dusdanig uitgewerkt, dat iedereen het een logisch proces vond en we aan de slag konden. Zo legden we de perfecte fundering.”

IT is voor inwoners en bestuurders helemaal niet interessant

Recente stories