Mainframegebruikers willen over naar open systemen

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer vijftig procent van alle bedrijven waar een mainframe staat, binnen twee tot drie jaar over wil stappen op open systemen. Vooral kostenbesparing en het vinden van voldoende goed opgeleid personeel zijn de achterliggende drijfveren.

Goed nieuws dus voor Asysco, het bedrijf dat gespecialiseerd is in snelle, probleemloze migraties van Unisys-mainframes naar open systemen. “We hadden het al veel eerder gehoord, maar met dit onderzoek wordt het nog maar eens een keer bevestigd”, stelt Erik van Rikxoort, Chief Executive Officer van Asysco. Romke Wijmenga, Chief Technology Officer, valt hem bij: “We horen natuurlijk veel in onze contacten met klanten. Ook daar krijgen we vaak te horen dat het personeelsvraagstuk zwaar weegt. Logisch ook, want de meerderheid van het personeel dat mainframes bedient is de vijftig gepasseerd. Deze mensen willen niet meer continu bijgeschoold worden in de nieuwste ontwikkelingen en zich nieuwe tools eigen maken.”

Voordelen

Migratie naar een open omgeving met Asysco betekent overigens wel dat juist het oudere IT-personeel zich het nieuwe systeem snel eigen kan maken. Dit komt doordat Asysco het mainframesysteem een op een migreert naar het nieuwe platform, waardoor veel van het oude behouden blijft. Wijmenga: “Bij een complete ‘rewrite’ krijg je een totaal nieuwe omgeving en is er een uitgebreid scholingstraject nodig om het personeel te leren ermee om te gaan. Wat wij doen is veel eenvoudiger: in feite krijgt men hetzelfde systeem, maar dan getransformeerd naar een nieuwe omgeving. Dit biedt veel houvast, waardoor men zich sneller zal inwerken en sneller zal leren omgaan met de nieuwe mogelijkheden.” Bovendien is het eenvoudiger om bij een migratie de historische data te behouden, iets wat in een rewrite veel meer moeite kost. Wijmenga: “Bij een ministerie kwamen we laatst 20.000 banden tegen met informatie, die wel benaderbaar moest blijven. En wat te denken van banken, die met heel veel ‘slapende accounts’ te maken hebben? Ook die moeten opvraagbaar blijven, want zo’n account kan zich na vele jaren melden. Dan moet die informatie snel oproepbaar zijn. Dit soort dingen kun je veel gemakkelijker realiseren met een migratie.”

Doorgroeien

Er blijkt een ware run op de oplossingen van Asysco. “Het gaat momenteel echt snel”, stelt Van Rikxoort. “We blijven maar doorgroeien, terwijl de economie toch niet echt meezit. Maar juist die aspecten van kostenbesparing en de verkrijgbaarheid van personeel zijn voor veel bedrijven de aanleiding om juist nu bij ons aan te kloppen. En dan heb ik het over bedrijven uit alle sectoren, van financiële instelling tot de retail.” Een van de dingen die hierin meespelen is dat open systemen steeds meer als een volwaardig alternatief worden beschouwd. Zo legt Wijmenga uit dat er veel is verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden. “Het beheer is veel professioneler geworden, de uptimegarantie heeft zich enorm ten goede ontwikkeld en ga zo maar door.” Volgens Van Rikxoort moet ook meegerekend worden dat de schaalbaarheid van open systemen vele malen flexibeler is dan die van mainframes. “Het is heel eenvoudig om er een server bij te zetten. Wil je een mainframe-omgeving uitbreiden, dan heb je niet alleen te maken met extra hardwarekosten, maar ook met tal van andere extra kosten, terwijl de implementatie vaak ook een ingewikkeld proces is.”

Blozen

Hoewel Asysco wereldwijd opereert vanuit Coevorden en vanuit het kantoor in de VS, is er een aantal duidelijke groeimarkten. Een hiervan is Engeland, waar bedrijven mede door de kredietcrisis versneld hun mainframes de deur uit doen. Van Rikxoort: “Zo hebben we laatst de voorpagina gehaald van het gerenommeerde blad Finance on Windows. In het artikel wordt beschreven hoe de Britse bank HBOS Insurance and Investment met behulp van onze oplossingen de overstap maakte. Er wordt zo lovend over ons geschreven, dat je er bijna van zou gaan blozen.” In dat artikel beschrijft de bank hoe eerst uit kostenoverwegingen werd besloten het migratietraject in te gaan. Later kwam ook het inzicht hier een strategisch vervolg aan te geven, om dankzij de migratie na de economische crisis klaar te zijn om op volle stoom verder te varen. Het personeel van de bank moest ook de overstap maken, van Cobol naar Lion (het open systeem van Asysco) en later naar C# .NET. “Maar hiermee zijn we nu wel in staat om nieuwe applicaties en e-commerce-omgevingen te ontwikkelen voor de toekomst”, aldus de bank.

Personeel

Met de groei van de vraag naar de oplossingen van Asysco, neemt ook de behoefte aan gekwalificeerd personeel bij dit concern toe. Anders gezegd: Asysco blijft sterk groeien. Mede dankzij de minder gunstige arbeidsmarkt voor IT-professionals, kan Asysco momenteel goed aan nieuw personeel komen. “Laatst hadden we vierhonderd aanmeldingen voor één vacature voor onze vestiging in de VS”, weet Van Rikxoort. “Wat we ook meemaken is dat een klant personeel te veel heeft na een migratietraject. Als daar goede mensen tussen zitten, kunnen ze overwegen om bij ons aan de slag te gaan. Verder bezoeken we nog steeds de HBO-dagen en houden we het normale wervingstraject in stand. We kunnen hierdoor nog steeds goed aan genoeg personeel komen om de groei het hoofd te bieden.”

Mainframegebruikers willen over naar open systemen

Recente stories