Veertien monumentale villa’s die hun warmte volledig, en naar volle tevredenheid, halen uit waterstof en geen CO2 uitstoten. Met dit project in Lochem heeft Remeha een wereldprimeur die precies past in de filosofie van de onderneming, die sinds 1935 slimme, impactvolle en efficiënte oplossingen levert voor verwarming, koeling en warm water.
‘Onze fabriek kan straks 140.000 hybride warmtepompen per jaar produceren’
“Waterstof gaat, naast elektrificatie in de vorm van (hybride) warmtepompen en warmtenetten, een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de bebouwde omgeving. We zijn ervan overtuigd dat die verduurzaming alleen mogelijk is met oplossingen die elkaar aanvullen”, zegt algemeen directeur Arthur van Schayk. “Nu en in de toekomst.” De ideale mix hangt af van de omstandigheden: gaat het om goed geïsoleerde woningen of gebouwen, is er een warmtenet? “In alle gevallen hebben wij een oplossing.”, aldus Van Schayk.
Voorop in energietransitie
Dat past bij de voortrekkersrol die Remeha wil spelen in de energietransitie, gaat directeur marketing en communicatie Beatrijs van de Ven verder. “Creëren van betere leefomgevingen is wat ons drijft. In huis, buitenshuis en in de maatschappij. Met ons portfolio, waaronder (hybride) warmtepompen, hebben we producten voor een betaalbaar en duurzaam binnencomfort die direct bijdragen aan verlaging van de CO2-uitstoot, wat ook goed is voor de leefomgeving.”
Rijdende badkamer
Maatschappelijke impact heeft Remeha onder meer door als werkgever een goede werk- en leefomgeving te bieden, door de ondersteuning van goede doelen en door educatie, vaak in samenwerking met scholen. Een voorbeeld is de rijdende badkamer: leerlingen kunnen daar zelf, door te trappen op een fiets, ervaren hoeveel energie het kost om warm water op te wekken. Het leidt tot meer bewustzijn en dat heeft ook impact op hun ouders, zegt Van de Ven.
Fabriek hybride warmtepompen
Van Schayk benadrukt het belang van innovatie voor het slagen van de energietransitie. Dat Remeha hiervoor flink investeert, vindt hij vanzelfsprekend. “We doen waar we in geloven en maken waar wat we beloven.” Trots vertelt hij over de fabriek in Apeldoorn, die vanaf 2024 jaarlijks 140.000 hybride warmtepompen kan produceren. “Hier is veel vraag naar, onder meer omdat het een relatief eenvoudige manier is voor consumenten om te verduurzamen in ons land met zijn vele cv-ketels.”
- MT500-2023
- Olaf Boschman
- Sebastiaan Westerweel
- Download artikel