“We gaan ook weleens de stad in om mensen te vragen een app te testen”, vult Van Es aan. “Het is leuk om op zo’n manier direct contact te hebben met leden.”
“Daarnaast werken we momenteel aan manieren om onze website nog gebruiksvriendelijker te maken”, aldus Siebelt. “Zo ontwikkelen we een nieuwe oplossing om het inloggen op onze website voor leden te vergemakkelijken. Ook zetten we nieuwe technieken in om vragen van leden steeds beter op waarde te kunnen schatten. Door de inzet van artificial intelligence vinden we steeds nieuwe en slimmere oplossingen, onder meer door de inzet van chatbots.”
Samenwerken
“Een andere vorm van innovatie”, vervolgt Siebelt, “is de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsproducten en -diensten. Voorbeelden zijn Car-as-a-Service en Bike-as-a-Service, waarmee de ANWB inspeelt op de trend van bezit naar gebruik. Een paar jaar geleden hebben we daarom Private Lease voor de auto geïntroduceerd. Sinds begin september hebben we Fiets Lease voor mensen die elektrisch willen fietsen en gebruik willen maken van de voordelen die het leasen van een fiets via de ANWB biedt: voor de leden betekent dit geen eigen risico bij diefstal, regulier onderhoud door een fietsspecialist in de buurt en Wegenwacht Fiets Service. Voor deze en andere producten en diensten zoekt de ANWB de samenwerking met externe partners. Voor IT betekent dit dat we integraties moeten leggen met de andere organisaties om de benodigde data te kunnen uitwisselen. Ook wisselen we kennis en toepassingen uit met onze zusterorganisaties in het buitenland.”
Maatschappelijke relevantie
“Behalve aan innovaties voor leden werkt de ANWB ook aan projecten die voor de samenleving als geheel relevant zijn”, vervolgt Siebelt. “IT ondersteunt bijvoorbeeld bij het project AutoMaatje, dat mensen die minder mobiel zijn in contact brengt met vrijwilligers die hen willen vervoeren.”
Van Es: “Ook verkeersveiligheid hoort bij maatschappelijke relevantie. We richten apps zo in, dat ze de gebruiker voor, tijdens en na zijn reis ondersteunen, maar geen gevaar opleveren in het verkeer. Verder zet de ANWB sterk in op duurzaamheid. Kort geleden kregen we een oproep om daarover mee te denken. Al met al heb ik het gevoel dat ik hier de komende jaren zeker op de goede plek zit.”
Siebelt knikt instemmend. “Als je ambitie hebt, kun je bij de ANWB heel mooie dingen bereiken.”
- Computable 100 - 2019
- Josee Koning
- Fjodor Buis
- Download artikel