Vol trots wijst Maarten van Beek, directeur HR voor ING Benelux, op details in het nieuwe hoofdkantoor van de bank in Amsterdam-Zuidoost. De onderkant van de trappen die van hout is, het groen en de planten die rust ademen. Sinds enkele dagen werkt hij in het nieuwe gebouw. Van Beek ziet het gebouw als een middel om een nog productiever ecosysteem van vakmensen te creëren. En dat, samen met de rest van Cumulus Park, bijdraagt aan wellbeing. “Er komt een park met wandelroutes, zodat je lopend in de omgeving kunt overleggen.”
‘Werken aan je purpose, welbeing en vakmanschap’
Door de open opzet komen mensen elkaar makkelijk tegen, zowel directe collega’s van ING als mensen van buiten. “We werken samen met start-ups, fintechs en onderzoekers aan thema’s die bank, maatschappij en technologie bij elkaar brengen. Zij zitten in het open gedeelte van ons huis. Als je op dezelfde plek zit, geeft dat de samenwerking een boost.”
Het is de sfeer die past bij het technologiebedrijf met financiële producten dat ING tegenwoordig is. Talent uit binnen- en buitenland herkent die sfeer en komt daarom graag bij ING werken, vertelt Van Beek. De opzet met samenwerking met onderwijsinstellingen in de buurt doet bijvoorbeeld denken aan Silicon Valley. Daar komt bij dat IT’ers zien dat hun werk impact heeft. “Hier kunnen ze werken aan een app die miljoenen mensen dagelijks gebruiken. Daar krijgen mensen energie van. ING is niet voor niets de populairste IT-werkgever in Nederland.”
Purpose to impact
ING besteedt veel tijd en aandacht aan de bewustwording van de purpose van medewerkers en de aansluiting daarvan bij die van de organisatie. Zo hebben alle leidinggevenden (‘leads’) de afgelopen anderhalf jaar een purposetraining gevolgd die ze heeft geleerd om hun eigen purpose scherp te krijgen. En hoe ze die kunnen koppelen aan de purpose van ING: empowering people to stay ahead in life and business. “We hebben die training nu ook aangeboden aan de overige ruim 14.000 werknemers in Nederland, zodat iedereen de tools in handen heeft om het beste uit zichzelf te halen en zijn of haar vakmanschap optimaal kan inzetten voor onze klanten.”
Volgens Van Beek draagt de purposetraining bij aan de dynamiek in de organisatie. “‘Hoe kunnen ING en jij elkaar versterken’ is een vraag voor iedereen die hier werkt. Als mensen zich aan ING verbinden, moet dat een win-winsituatie zijn. Zolang dat het geval is, is dat goed voor ING en goed voor jezelf. Maar als die sporen uiteen gaan lopen, moet je je afvragen of het niet beter is om wat anders te gaan doen.” Hij kan zich voorstellen dat iemand vier jaar onderwijs gaat geven en dan weer terugkomt bij ING of elders. Of een tijdje voor zichzelf gaat werken en dan bijvoorbeeld op latere leeftijd terugkeert. Want, de organisatie functioneert het beste met diversiteit, ook in leeftijd en ervaring.
Unlimited holidays
ING blijft vooroplopen met arbeidsvoorwaarden. Het vorig jaar geïntroduceerde betaalde partnerverlof voor kersverse vaders of moeders is bijvoorbeeld verlengd van vier naar zes weken. Ook kent de bank diversiteitsverlof en is het mogelijk om werktijden flexibel in te delen. Nieuw is vakantie naar behoefte. “Iedereen moet de vrije tijd kunnen opnemen die hij of zij nodig heeft om effectief te zijn in het werk. Om op je werk het beste van jezelf te laten zien, heb je ook ontspanning nodig. Je hebt tijd nodig om te reflecteren, om door te brengen met de familie en misschien is er iemand ziek voor wie je moet zorgen. Onder de werktitel ‘Unlimited holidays’ starten we een pilot waarin mensen in overleg met hun team kunnen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen.”
Van Beek vindt dit een mooi voorbeeld van hoe ING werkgeverschap wil invullen. “Het legt vertrouwen én verantwoordelijkheid bij de mensen. We verwachten bij ING dat je het beste uit jezelf haalt, maar wij creëren de mogelijkheden om dat te doen. Met Unlimited holidays voegen we een nieuwe dimensie toe aan de mogelijkheden die er al waren, zoals flexibele werktijden en werken in deeltijd.”
De bank zal blijven innoveren als werkgever, gaat hij verder. “Iedereen die zich een bepaalde periode van zijn of haar carrière inzet voor onze klanten is op dat moment een ING’er. We kijken of we het onderscheid kunnen verkleinen tussen mensen intern en externen die hier tijdelijk werken. Talent, of dat nu vast of flexibel wil werken, moet zich in ons ecosysteem optimaal kunnen ontplooien.”
- EW500-januari 2020
- Olaf Boschman
- Sebastiaan Westerweel
- Download artikel