Ga voor grondstoffentransitie

“Niet alleen een energie- maar ook een grondstoffentransitie is nodig”, vindt Dyonne Rietveld van Uniper Benelux. Via biovergassing wil het energiebedrijf significante CO2-reductie realiseren op Chemelot.

Ga voor grondstoffentransitie

Van autodashboard tot bodylotion – vrijwel in alle producten die we dagelijks gebruiken zit koolstof. Het onzichtbare deeltje is dan ook een onmisbare bouwsteen voor de chemiesector. Tot nu toe wordt koolstof gewonnen uit fossiel aardgas en dat gaat gepaard met forse CO2-uitstoot. Uniper wil op chemiepark Chemelot hiervoor een ‘groen alternatief’ gaan leveren.
De te bouwen centrale heet CarbHyGreen: volgens een nieuwe techniek worden via vergassing biologische reststoffen omgezet in waterstof en koolstof. “Dit is de meest duurzame manier om koolstof te winnen”, stelt Rietveld. Bijkomend voordeel: door dit lokaal te produceren – de centrale komt midden in de chemische hub Chemelot – is men niet afhankelijk van andere infrastructuur.

Om de CO2-uitstoot terug te dringen moet er een alternatief komen voor het gebruik van aardgas. “Biovergassing is de beste optie. Wij kunnen daarmee significante CO2-emissiereductie realiseren op Chemelot”, stelt Rietveld.
Volgens de huidige EU-regelgeving is het echter onduidelijk of deze biogrondstofroute het label ‘duurzaam’ verdient. Die duidelijkheid moet snel komen, want de techniek is duur en daarom is subsidie nodig. Het CarbHyGreen-project zit nog in de ontwikkelfase en het duurt op z’n vroegst tot 2028 voordat de centrale operationeel kan zijn. Rietveld doet dan ook een oproep aan de Nederlandse politiek: “De overheid zou de route van biovergassing moeten omarmen als onderdeel van het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

 

Recente stories