Deutsche Bank verwacht dat een aantal ontwikkelingen komend jaar zal doorzetten, vertelt Kees Hoving. “Bijvoorbeeld ten aanzien van het verminderen van de quantitative easing, met potentieel invloed op de rente. Er zijn ook factoren waarvan we niet weten hoe ze zich ontwikkelen. Denk aan het rentebeleid van de centrale banken, de Brexit, de prijzen voor olie en commodity’s, Trumps belasting- en begrotingsbeleid, China’s klimaatbeleid, de ontwikkeling van technologiebedrijven en de invloed van big data. Dat zijn variabelen die een grote invloed kunnen hebben op de financiële wereld.”
‘Voor 2018 verwachten we dat de financiële markten attractief blijven voor onze klanten’
Renteontwikkeling
“Voor 2018 verwachten we dat de kapitaal- en aandelenmarkten zich gunstig blijven ontwikkelen”, vervolgt Hoving. “Ook als de rente in 2018 licht zou stijgen, zal het voor bedrijven nog steeds attractief zijn om geld op te halen.”
Voor investeerders leidt de lage rente volgens Hoving tot een vlucht naar alternatieve investeringen, bijvoorbeeld in onroerend goed. “Ook willen steeds meer pensioenfondsen een deel van hun portefeuille investeren in ESG – environmental, social and governance. Dankzij die focus op duurzaamheid kunnen opkomende groene bedrijven nu goed geld ophalen. We zien dat ook bij onze assetmanagementbusiness, die initiatieven zijn booming.”
Hij vervolgt: “De aandelenmarkten zijn dankzij de lage rente ook heel sterk. Voor bijvoorbeeld pensioenfondsen en private equity is het rendabel om schuldinstrumenten in hun portefeuille op te nemen. Bedrijven die geld willen ophalen in vreemd vermogen kunnen dat nu goed doen.”
Risicobereidheid
Deutsche Bank staat dicht bij haar zakelijke klanten, vertelt Hoving. “We praten bijvoorbeeld veel over de risicoafdekking van vreemde valuta en handelsfinanciering. Daarnaast zien we dat in betalingsverkeer veel zakelijke klanten de fintechontwikkelingen in de gaten houden. Vooralsnog gaan die ontwikkelingen nog niet heel snel, en kiezen klanten als vanouds voor continuïteit, stabiliteit en goede service.”
Doordat de economie aantrekt, worden de kredietrisico’s minder. De mogelijkheden om onder goede krediettechnische voorwaarden vreemd vermogen op te halen worden volgens Hoving ook beter. “Laten we echter niet dezelfde fouten maken als tien jaar geleden. Als private equity geld ophaalt voor een overname is vier keer de vrije cashflow al spannend, maar je ziet nu deals die tegen de zes keer aan zitten. Wij moeten dat als sector goed in de gaten blijven houden, zodat we niet een nieuwe kredietcrisis riskeren als het even tegenzit.”
- FD Outlook - 2017
- Josee Koning
- Fjodor Buis
- Download artikel