Duurzaamheid in elk vak centraal

Firda, de mbo-instelling in Friesland en Noord-Flevoland, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. We spraken practoren Geert Hoekstra (Visserij, Innovatie en Ondernemerschap) en Menno Wierdsma (Duurzaam Denken, Duurzaam Doen) over de cruciale rol van mbo’ers in de duurzame transitie.

Duurzaamheid in elk vak centraal

Firda wordt vaak genoemd als duurzame onderwijsinstelling en heeft jaren geleden de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) omarmd. Volgens Wierdsma helpen de practoraten om duurzaamheid steeds meer een integraal onderdeel te laten zijn van alle opleidingen: “Ruimte voor studenten om te experimenteren is daarbij essentieel. Om te testen en te ontdekken wat nieuwe materialen doen, bijvoorbeeld. Zo heeft Firda in Sneek een opleidingswerf geopend, waar studenten leren werken met gerecyclede materialen en elektrische aandrijvingen. Een ander mooi voorbeeld is het raceteam van Firda Heerenveen, waar studenten zelf hun elektrische kart maximaal moeten prepareren. Door op de populariteit van de sport aan te sluiten, ervaren zij dat duurzaam denken en doen ook past bij hun interesses en niet enkel bij een groene elite.”

‘Studenten moeten de ruimte krijgen om te experimenteren met nieuwe materialen’

Ecologisch én economisch
“Ook in het visserijonderwijs onderzoeken we waar duurzaamheid kan worden geïntegreerd”, vult Hoekstra aan. “Dit is niet alleen ecologisch, maar ook economisch essentieel. Onze studenten op Urk leren hoe ze duurzaam kunnen vissen én hoe ze een balans kunnen vinden tussen ecologie en economie. Ook op onze maritieme afdeling experimenteren studenten volop, bijvoorbeeld met waterstoftechnologie. Hierdoor leren ze hoe de toekomst van brandstoffen eruit kan zien, en dat zorgt voor een duurzame mindset. Het laat zien dat de toekomst op een schonere manier kan.”

Mbo’ers maken de toekomst
Voor de toekomst zien Hoekstra en Wierdsma dan ook een grote rol weggelegd voor de mbo-studenten. Beiden zien een onderwijsinstelling als Firda als een belangrijke schakel. “De meeste transities in duurzaamheid worden gerealiseerd door mensen op de werkvloer”, aldus Hoekstra. “Heel veel van hen zijn mbo’ers. Zij zullen straks al hun creativiteit en innovatiekracht moeten aanboren om vernieuwing aan te jagen. Ze wachten niet tot hun baas hen vertelt wat ze moeten doen; zij nemen het heft in eigen handen.”
Wierdsma beaamt dat graag: “Mbo’ers zijn de vakmensen van morgen. Het is cruciaal dat ze nu al leren om duurzaamheid in hun vakgebied te integreren. We hebben nog geen kant-en-klare oplossingen, maar het begint met bewustwording en aandacht. Firda geeft hen de tools om in veel sectoren iets bij te dragen aan de duurzame toekomst.”

Mbo'ers zijn de vakmensen van morgen

Recente stories