‘De kracht van Leiden is onze visie’

Recente uitbreidingen in Leiden maken het aantrekkelijk voor kennisintensieve, innovatieve bedrijven om zich hier te vestigen. Behalve aan de visie van het gemeentebestuur is dat in hoge mate te danken aan de centrale ligging tussen de metropoolregio’s Amsterdam en Rotterdam-Den Haag.

‘De kracht van Leiden is onze visie’

Het stadskantoor staat naast Leiden Centraal, het zesde station van Nederland, op vijftien minuten afstand van Schiphol. “Aan de ene kant ligt de historische binnenstad”, wijst Paul Dirkse, wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën, “en aan de andere kant ligt het Bio Science Park, de grootste Life Sciences & Health Campus van Nederland met ruim driehonderd bedrijven, instellingen en organisaties. Het resultaat van ruim 35 jaar lang stug vasthouden aan één formule: biotech.”

Stationsgebied

Daartussen ontwikkelt Leiden het stationsgebied. “Deze nieuwe, levendige, zakelijke stadswijk maakt deel uit van de duurzaamste kilometer van Nederland”, vertelt Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte en Wonen. “Ruim twintig partijen gebruiken er innovatieve energiebronnen en zetten zich in voor vernieuwend waterbeheer, vergroening en andere duurzame oplossingen. Het Lorentzgebouw tegenover het station combineert kantoren en wonen. Andere projecten zijn het Octagon, een combinatie van hotel en woningen, en De Geus, met een megabioscoop, woningen en een fietskelder.”

“Leiden maakt 25 miljoen euro vrij als cofinanciering voor investeringen in ons belangrijkste station. Investeringen die we samen met de provincie, het Rijk, het LUMC, NS en ProRail willen doen”, vult Dirkse aan. Zo groeit Leiden Centraal mee met de tijd en blijft het een vitaal knooppunt voor onze stad, de hele regio en de Nederlandse economie.”

‘Innoveren betekent ook heel dicht tegen de wetenschap aankruipen; dat kan in Leiden’

Talent binden

“We zijn sterk gericht op samenwerking om de krachten van Leiden te verbinden”, vertelt Spijker. “Wij ontvangen investeerders en partijen die iets in de stad willen doen met open armen en horen terug dat Leiden sneller doorpakt dan veel andere gemeenten.”
Zo verhuisde in 2020 Heineken Nederland Commercie naar het Lorentzgebouw. Yvonne van Delft, wethouder Werk & Inkomen, Economie en Cultuur: “Heineken heeft Leiden vergeleken met tal van andere grote steden op reistijd, de faciliteiten in de binnenstad en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Leiden stak er met kop en schouders bovenuit. We hopen dat dit andere bedrijven inspireert om ook naar Leiden te komen en zich te committeren aan onze stad.”

Om diezelfde redenen koos Bristol Meyers Squibb voor het Leiden Bio Science Park. Het bedrijf bouwt hier zijn eerste productiefaciliteit voor celtherapie in Europa. Dirkse: “Ze zochten naar een goed bereikbare plek waar je talent kunt binden, gasten kunt ontvangen en zo de stad in kunt gaan om te lunchen. Verder bieden we onderwijs voor alle leeftijden en wemelt het hier van de kennisinstellingen, van universiteit tot TNO. Innoveren betekent ook heel dicht tegen de wetenschap aankruipen. Dat kan hier. We ontwikkelen ons snel van een bedrijvenpark naar een innovatiedistrict.”

Wetenschapsjaar

In 2022 is Leiden European City of Science. Komende zomer strijkt het tweejaarlijkse ESOF-congres in Leiden neer, en in het verlengde daarvan het EUCYS-event voor jonge wetenschappers. Dirkse: “Dat biedt Leiden de kans om zich een jaar lang te profileren als stad van wetenschap, innovatie en oplossingen. Daarnaast hebben we het publieksprogramma ‘Kennis door de Wijken’, waarmee we Leidenaren 365 dagen lang laten zien hoe de wetenschap bijdraagt aan opgaven als duurzaamheid, inclusie en leefbaarheid.”
Van Delft: “Economisch gezien wordt het ook een fijn jaar. We merken dat andere partijen meeliften op het wetenschapsjaar door hun congres in Leiden te organiseren.”

Beste binnenstad

Dit jaar was Leiden samen met Tilburg finalist voor de ‘Beste Binnenstad’. Vanwege COVID-19 was er geen finale. Die strijd had Van Delft wel willen aangaan. “We hebben drie projecten ingestuurd waar samenwerking met stadspartners centraal stond”, vertelt ze. “Het Aalmarktproject, waarmee een logischer winkelrondje ontstond, de twee prijswinnende ondergrondse parkeergarages, waarmee het gemeentebestuur auto’s uit het straatbeeld wil krijgen, en het Singelpark, het langste aaneengesloten park in het land, een prachtig initiatief van inwoners en van harte omarmd door de gemeente. We zijn hard aan het werk om het cultuurkwartier, met tal van musea, de schouwburg en de prachtig gerenoveerde 17e-eeuwse Lakenhal, duidelijker op de kaart te zetten, zodat bewoners en bezoekers kunnen beleven dat Leiden een stad is van kennis én cultuur.”

“De kracht van Leiden is dat we met onze partners consistent werken vanuit een gezamenlijke visie om de stad nog aantrekkelijker te maken voor inwoners, bedrijven en werknemers”, vertelt Spijker. “Bedrijven die interesse hebben in Leiden nodigen we van harte uit om langs te komen. De koffie staat klaar!”

Leiden is een perfecte plek om je als bedrijf te vestigen

Recente stories