‘Complexe oplossingen samen aanpakken’

De afhankelijkheid van het digitale netwerk wordt steeds groter, weet Marieke Snoep, Chief Business Market en lid van de raad van bestuur bij KPN. “Of het nu gaat om hybride werken, om het delen van data in de zorg of om het verbeteren van de cyberweerbaarheid: het netwerk is essentieel.”

‘Complexe oplossingen samen aanpakken’

Gezien de historie van het bedrijf is het niet overdreven om te zeggen dat betrouwbare netwerken het fundament vormen van KPN. “We zijn van oudsher een verbinder en bieden onze klanten de beste digitale mogelijkheden. Vanuit die positie spelen we in op de trends en uitdagingen in de markt.”

Vaak is het mogelijk om verschillende uitdagingen te verenigen onder één oplossing, is de overtuiging van Marieke Snoep. “Ondernemers liggen op dit moment in de eerste plaats wakker van cybercriminaliteit. En terecht: we zien dit jaar 33% meer meldingen van incidenten bij de politie, en helaas wordt lang niet alles gemeld.” De hoeveelheid malware die op internetgebruikers afkomt, neemt KPN continu waar. “Wij bieden ondernemers extra veilig internet aan en daarmee zijn ze nog beter beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Dit jaar blokkeren we elke dag gemiddeld 600.000 malafide websites. Dat is dus alvast een eerste sterke verdedigingslinie voor onze klanten.”

BV Nederland vooruithelpen

Een andere trend die Snoep ziet, is de verdergaande opmars van cloudservices. “Dat speelt natuurlijk al langer. De cloud stelt ondernemingen in staat om snel en schaalbaar te reageren op ontwikkelingen in de markt én binnen het eigen bedrijf.” Het massale thuiswerken tijdens de lockdowns en de hybride werkvormen die nu in de markt zijn ontstaan, hebben de cloudadoptie nog eens versterkt. Bij veel ondernemingen, en zeker ook bij overheids- en zorgorganisaties, bestonden lang aarzelingen bij een overstap naar de cloud. “De zorgen zitten met name op het vlak van privacy en security”, geeft Snoep aan. “En op dat vlak kunnen wij alle zorgen wegnemen met onze veilige managed dienstverlening. Zodat klanten zich kunnen focussen op hun eigen innovatie.”

‘Laat de beveiliging en de prestaties van jouw netwerk aan ons over’

Sterker nog: door te kiezen voor de cloud wordt een organisatie of onderneming niet alleen flexibeler, maar ook weerbaarder. Om dat duidelijk te maken gaat Snoep in op het grote aantal aanvallen van ransomware in de markt. “Het gaat daarbij om uiterst professioneel opererende criminele organisaties. Ze beschikken zelfs over een klantenservice die het slachtoffer ondersteunt bij het betalen van het losgeld.” Tegen een dergelijke mate van professionaliteit kunnen veel bedrijven niet op. “Met onze securityoplossingen kunnen ondernemers zich bezighouden met waar ze echt goed in zijn: ondernemen. Laat de beveiliging en de prestaties van jouw netwerk aan ons over. Dat is ónze kernactiviteit en hiermee helpen wij de BV Nederland vooruit.”

Arbeidsmarkt

In zekere zin geeft KPN zo ook invulling aan een tweede thema dat ondernemers nadrukkelijk uit de slaap houdt: de krapte op de arbeidsmarkt. “ICT’ers zijn extreem lastig te vinden en vast te houden. Door dat uit te besteden aan ons als dienstverleners krijg je het complete pakket, van netwerk tot en met werkplekdiensten, dat je nodig hebt voor jouw business. En dit op een schaalbare en veilige manier.”

Daarnaast zorgen de cloud en een optimaal functionerend netwerk er ook voor dat medewerkers tevreden zijn. “80% van de starters op de arbeidsmarkt wil geen vijf dagen op kantoor zijn. De rest van het personeel overigens ook niet. Het hybride werken is er en zal blijven.” Kantoren veranderen daarmee ook. Het worden ontmoetingsruimtes, die wel op elk moment digitale toegang mogelijk moeten maken voor die medewerkers die vanaf een andere locatie werken.

De toekomst is samen in een ecosysteem

Om de digitale transformatie die ondernemingen nu doormaken te laten slagen, werkt KPN nauw samen met partners in een ecosysteem. “Denk daarbij aan leveranciers van applicaties voor specifieke doelgroepen. We partneren met hen om samen hun oplossingen naadloos te integreren met de rest van onze diensten.”

Snoep besluit: “De wereld verandert, technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. De dilemma’s waar we vandaag de dag met elkaar voor staan, vragen om complexe oplossingen en dat pak je het beste samen aan. Denk aan het veilig en gestandaardiseerd uitwisselen van patiëntgegevens in de zorg. Onze KPN Health Exchange is een open systeem en de diensten worden ontwikkeld door KPN en door partners. Zo zie ik de toekomst ook: samen met partners ondersteunen wij onze klanten optimaal in hun digitale transformatie.”

Recente stories