Beheer multiplatform-data-architectuur vereist specialist

De digitale transformatie zet door. Data is hierbij cruciaal; iedereen ziet de waarde in. Deze gepercipieerde waarde incasseren lukt alleen als de dataplatformen direct goed worden gebruikt en beheerd. Organisaties hebben daar te weinig oog voor. Rob Honing, CCO van de Amsterdamse dataspecialist Hot ITem, biedt de oplossing: een flexibele manier van multiplatformoutsourcing.

Beheer multiplatform-data-architectuur vereist specialist

Volgens Honing begrijpen organisaties heel goed de noodzaak van digitale transformatie en het belang van data, maar denken ze nog te weinig na over het beheer. “We merken dat organisaties in de ontwerpfase nauwelijks rekening houden met wat dit daadwerkelijk betekent. Een totale data-driven transformatie is een omvangrijk project waarin de mix van techniek, governance en privacy naadloos geregeld moet zijn. Belangrijk is ook dat je vanaf het begin moet nadenken over het beheer. Vroeger hadden we datawarehouses en business intelligence (BI) tools en was dit werkveld nog redelijk overzichtelijk. Je koos een bepaalde stack inclusief tooling en een team van mensen dat het kon toepassen. De resultaten die hieruit voortkwamen gebruikte de business om te sturen, te verantwoorden en uiteraard om de bedrijfsprocessen te verbeteren. In de nieuwe, cloudgedreven, wereld is er veel meer mogelijk geworden, náást wat je al had. Organisaties vangen dat in een multiplatform-data-architectuur. Aan de ene kant bevindt zich de bestaande informatievoorziening voor sturen en verantwoorden op basis van BI en datawarehousing. Aan de andere kant staat de nieuwe cloudwereld met zijn vrijwel oneindige mogelijkheden om dataplatformen in te zetten voor bedrijfsdoelen. Die cloudomgeving moet echter ook worden onderhouden, beheerd én geconsolideerd met de bestaande informatievoorziening.”

‘Met outsourcingservices ontzorgen wij onze klanten’

Bouwblokjes

Onderhoud en beheer is dus een belangrijk issue. Volgens Honing is dit voor cloudgebaseerde data-ecosystemen duidelijk van een ander, dynamischer kaliber dan de gekende BI- en datawarehouse-omgevingen. De bestaande teams die dat beheren zijn volgens hem vaak niet in staat om het cloudbeheer ook nog onder de knie te krijgen. Ze hebben niet de juiste achtergrond en missen de noodzakelijke competenties. Honing: “In de ‘nieuwe’ wereld gaan de innovaties zeer snel; er komt in korte tijd heel veel functionaliteit beschikbaar. De truc is natuurlijk om die bouwblokjes zodanig aan elkaar te knopen, dat je een geolied werkend dataplatform krijgt. Door die vrijwel constante vernieuwing moet je echter anders werken. Dat is wennen en bij elkaar toch heel anders dan het beheer van een overzichtelijk, klassiek BI-platform.”

Outsourcingservices

Een nog groter en bovendien onderschat probleem bij het beheer van een multiplatform-data-architectuur is dat de juiste mensen nauwelijks te krijgen zijn. Hoe kom je aan hen?

Honing: “In de huidige overspannen markt zijn ze moeilijk te vinden. Omdat wij een sterke naam hebben, is het voor ons gemakkelijker om aan de juiste kwaliteit te komen, vooral mediors en seniors.

Wij zijn de grootste specialist in het datawerkveld in Nederland en beschikken over de schaarse, specialistische kennis aangaande dataplatforms in de cloud. Dát spreekt deze professionals erg aan. Verder leiden we inhouse elk jaar ook veel academici op en ontwikkelen we de nodige masterclasses.”

Honing vervolgt: “In de markt zie je steeds meer het besef ontstaan dat die zoektocht, gecombineerd met het beheren en ontwikkelen van dataplatforms, niet tot de corebusiness van de organisatie behoort. En dat het veel meer oplevert om dit uit te besteden aan een partij waarvoor dit wél onderdeel van de kernactiviteiten is. Wij zijn hier met onze nieuwe businessunit outsourcingservices op ingesprongen en hebben daarmee een unieke propositie in de markt. Wij ontzorgen onze klanten bij het aannemen van mensen en het beheren van de dataplatforms. Daar voegen we ‘on demand data science’-capaciteit aan toe en een innovation lab waarin klanten nieuwe dingen uitproberen. Zo verzorgen wij de continuïteit van de gehele informatieketen. Onze klanten zijn laaiend enthousiast.”

Blauwdrukken

Als een organisatie besluit om het beheer van een multiplatform-data-architectuur aan Hot ITem in handen te geven, wordt, indien gewenst, ook het personeel van de bestaande beheerafdeling overgenomen. Verrassend. Honing legt uit: “Het mes snijdt hier aan twee kanten. Omdat bijna iedereen inzet op de nieuwe technologie, ontstaat er een tekort aan specialisten in het bestaande datawarehouse- en BI-werkveld. De vraag hiernaar blijft de komende jaren volgens ons ongekend hoog. Door onze outsource-propositie kunnen we klanten ook op dit gebied blijven helpen. Bovendien kunnen deze nieuwe collega’s bij ons echt bezig zijn met hun passie en nieuwe dingen leren in een inspirerende omgeving met de beste data-experts van Nederland.”

Honing vervolgt: “Wij hebben inmiddels erg veel ervaring met al die dataplatforms en hybride architecturen. Als een klant een modern platform wil neerzetten, hebben wij alle blauwdrukken klaarliggen hoe die omgeving in te richten. Daar hoeft de klant niet meer over na te denken. In die blauwdrukken hebben we ook de AVG- en datagovernanceproblematiek opgelost. Het enige wat een klant zich nog moet afvragen, is wat hij met dat platform wil bereiken en welke waarde hij hieruit wil halen.”

Recente stories