Wie de klimaatdoelstellingen van grote bedrijven volgt, kan niet ontgaan zijn dat Signify de troepen aanvoert. Het innovatieve productie- en technologiebedrijf meet al vijftien jaar zijn eigen CO2-footprint, lang voordat andere bedrijven zich daartoe geroepen voelden. De omzet van circulaire verlichting is sinds 2021 verdubbeld van 16 tot 36%. Signify heeft zijn CO2-uitstoot al met de helft teruggedrongen ten opzichte van 2019, wat méér is dan het klimaatakkoord van Parijs voorschrijft. “We hebben een klimaattransitieplan gelanceerd om de resterende 40% te reduceren die nodig is om de ‘net zero’-doelstelling in 2040 te behalen. Dan hebben onze activiteiten minimaal netto-effect op het klimaat”, zegt Hellen van der Plas, die aan het hoofd staat van Signify Nederland. “Het is jammer dat niet alle bedrijven en overheden dezelfde urgentie voelen en durven te accelereren.”
“Jammer dat niet alle organisaties de urgentie voelen en durven te accelereren.”
Vastberaden op weg
De wereldwijde CO2-uitstoot van licht is gelijk aan die van de luchtvaartindustrie. In een gebouw is licht de tweede grootste kostenpost in elektriciteitsverbruik, na verwarmen en koelen. Signify helpt conventionele verlichting uit te faseren en te vervangen door led, dat niet alleen veel energiezuiniger is, maar ook schoner en duurzamer. Signify’s klimaattransitieplan is gebaseerd op de vier a’s van klimaatleiderschap: ambitie, actie, ‘advocacy’ en accountability. Met de eerste a’s, die van ambitie en actie, is al een halvering van de CO2-uitstoot behaald. Met de andere a’s moet de transitie naar net zero worden volbracht: advocacy, alle stakeholders bewust maken van gedeelde belangen, en accountability, eigen verantwoordelijkheid en goed bestuur.
Veranderkracht als katalysator
Kort samengevat wil Signify draagvlak creëren voor het optimaal benutten van hernieuwbare energie. Dat is tevens de lastigste opdracht, erkent Van der Plas. “Wij hebben controle over onze eigen voetafdruk, maar niet over de indirecte emissies in de waardeketen, zoals van klanten en leveranciers. Daar wordt de energiemix nog lang niet voor 100% uit duurzame bronnen opgewekt. Veranderkracht is de katalysator. Wij geloven dat we niet alleen in Nederland, maar in heel Europa tot nul uitstoot kunnen komen. Door slimmer samen te werken en geen concessies meer te doen aan het milieu.”
We moeten slimmer samenwerken, als bedrijven en overheid
- FD de wereld in 2025
- Robert van der Broek
- Maarten de Kok
- Download artikel