Bijna iedereen heeft een auto of rijbewijs. Dus zeg je op een feestje dat je bij de RDW (Dienst Wegverkeer) werkt, dan kunnen de meeste aanwezigen zich daar meteen iets bij voorstellen. “Mobiliteit is een belangrijk thema in onze samenleving”, legt Gert-Jan Theuwissen uit. “Van de toelatingskeuringen voor Tesla tot dieselgate, APK en tolheffing – stuk voor stuk onderwerpen waar wij als RDW nauw bij betrokken zijn. En onze ICT-mensen spelen een belangrijke rol, want in feite is ICT onze corebusiness. Het gaat dus echt ergens over.”
6 miljoen raadplegingen
Vernieuwen vanuit continuïteit. Dat is volgens Theuwissen de strategie van de RDW. “We zijn voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn we een groot deel van onze applicaties aan het verhuizen naar de cloud, een operatie waar je als ICT’er een mooie bijdrage aan zou kunnen leveren. Tegelijkertijd moet alles wel blijven werken en voldoen aan de hoogste securitynormen, want onze systemen worden iedere dag zo’n zes miljoen keer geraadpleegd, bijvoorbeeld door politie, gemeenten en garages. Dat moet gewoon doorgaan en daar slagen we goed in. Een van de succesfactoren is dat we onze systemen zo veel mogelijk zelf bouwen, met eigen mensen.”
‘Je kunt niet stilzitten, dus we zijn voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen’
Puzzels oplossen
Ian Matroos en Joël Coster werken allebei als Data Scientist voor de RDW. Hun team heeft onder meer onderzoek gedaan naar dieselgate, het effect van een verlopen APK op de kans op ongevallen en het automatisch interpreteren van voertuigsignalen. “Je kunt hier altijd door blijven leren”, zegt Matroos. “Als je een nieuw terrein wilt verkennen, krijg je van de RDW alle mogelijkheden.”
Coster is gespecialiseerd in voertuigdata. Hij houdt ervan om complexe puzzels op te lossen. Wat dat betreft komt hij bij de RDW volop aan zijn trekken. Voorbeeld? “Als wij een auto binnenkrijgen die is omgekat, dat wil zeggen: gestolen en van een nieuwe identiteit voorzien, dan ga ik in de data van de onderdelen op zoek naar de ware identiteit van het voertuig. Als dat lukt en de auto kan weer bij de oorspronkelijke eigenaar worden terugbezorgd, geeft dat wel een kick.”
Als je gemotiveerd bent krijg je de vrijheid
Zo blijf je bij met de techniek
- Computable Career Guide-2020
- Raymond Krul
- Fjodor Buis
- Download artikel