• Hanneke van Geet
  • 6 oktober 2017

Een betere leider worden?

Om hun resultaten te verbeteren steken leiders veel energie in vragen zoals: hoe krijg ik de prestaties van mijn team omhoog? Hoe krijg ik mensen mee? Maar om echt beter te worden moet je eerst bij jezelf te rade gaan: je kunt anderen pas veranderen als je jezelf helemaal kunt inzetten.


Het stellen van een aantal eenvoudige persoonlijke vragen kan ervoor zorgen dat leiders in hun werk effectiever worden.

Om welke vragen gaat het dan?

In de eerste plaats om vragen over jezelf. Wie ben ik, waar geloof ik in, waar sta ik voor, wat zijn mijn talenten? Zet ik die talenten optimaal in, zo nee, wat staat me in de weg? Dit helpt om van je automatismen af te komen. Vaak reageer je op dingen vanuit bepaalde overtuigingen, normen en waarden die je van huis uit mee kreeg en soms niet meer bij je passen. Maar die overtuigingen bepalen onbewust jouw relatie met de mensen in je team.

Gedraag je naar je waarden en je bent veel overtuigender!

Vaak komen leiders er achter dat ze in de praktijk ander gedrag vertonen dan wat ze eigenlijk willen uitdragen.

Als je waarden in overeenstemming zijn met je gedrag kom je veel overtuigender over. Maar, als gedrag eenmaal is ingesleten, is het lastig om het te veranderen, zelfs wanneer we beseffen dat bepaalde manieren van handelen minder effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan conflictvermijding. Als je door persoonlijke vragen je gedrag gaat inzien, kun je kiezen of je er mee door gaat of niet. En, daarbij komt ook nog dat, hoe complexer de context waar je je in begeeft als leider is, hoe meer je je moet verdiepen in jezelf om deze complexiteit aan te kunnen (hoe hoger de boom, des te dieper moet deze geworteld zijn).

Zo word je een betere leider

Door de persoonlijke vragen te beantwoorden kom je dichter bij jezelf en ga je doen waar je daadwerkelijk voor staat. Gevolg is dat je oprechter contact maakt met je medewerkers. Je kunt de moeilijke gesprekken gemakkelijker aangaan. En je staat meer open voor de inbreng van anderen waaronder hun kritische noten. Anderen voelen de ruimte om eerlijk te zijn waardoor de samenwerking naar een hoger en effectiever niveau gaat. Dus, conclusie: door in plaats van eenzijdig anderen te pushen ook de innerlijke vragen te stellen, gaan de teamprestaties er sterk op vooruit.

Hanneke van Geet, Senior trainer Leiderschapsontwikkeling bij de Baak

debaak.nl

Recente expert-content