• Dick Fens
  • 21 november 2013

CIO = Career Is Over

Volgens een recente studie uitgevoerd door careerisover.com, gelooft een derde van de IT-leaders, dat met de huidige Cloud strategie de rol van de CIO per 2020 gaat verdwijnen. Een Gartner onderzoek uit 2009, onder 1.527 CIO’s, toonde aan dat de gemiddelde houdbaarheidsdatum van de functie van CIO minder dan 5 jaar is. Dus hoe zorgt de CIO van vandaag ervoor dat hij hiervan niet één van de toekomstige slachtoffers wordt?

Veranderende rol CIO

Moeten we hier een vergelijking maken met het verdwijnen van de boordwerktuigkundige in de cockpit van de Boeing 747: het technisch geweten van een complexe technische infrastructuur? Die vergelijking gaat maar ten dele op want voor het bewaken en monitoren van complexe IT-infrastructuren is een dergelijke rol al eerder overbodig geworden. Dat kan en wordt inmiddels al anders ingevuld. De rol van de hedendaagse CIO is inmiddels al een andere dan die van het bewaken van processen en zorgen dat de systemen blijven werken.

Managen van veranderingsprocessen

Vandaag de dag praten we over IT-strategieën met technologieën als Cloud- en mobile computing, security, responsive design en BYOD. Daarbij heeft men tevens te maken met consumenten aspecten zoals “personalized” marketing met behulp van Big Data analyses. Deze technologieën zelf zullen de rol van de CIO niet veranderen, tenminste, niet voor de CIO’s die zich inmiddels al realiseren dat hun rol het managen van veranderingsprocessen is en niet die van het managen van de technologie. Het neerzetten van de strategie en niet die van de server. Het specificeren van de functionaliteit en niet die van de techniek.

Toekomst

Het zijn die eerder genoemde technologieën die mede bepalen of bedrijven in de toekomst kunnen continueren met het creëren van nieuwe producten. En daarnaast de communicatie met hun klanten kunnen aangaan op nieuwe manieren, zoals in het verleden ook gebeurde met behulp van andere technologieën.

Wordt CIO in de toekomst CDO?

Het vergt veel van een CIO die ook verantwoordelijkheden buiten het aandachtsgebied van de Informatie Technologie oppakt. Volgens een internationale survey uitgevoerd door Gartner over de impact van de digitale technologie op CIO’s, is dit al het geval voor de meeste van de 2.000 ondervraagde CIO’s. De survey gaf aan dat 67% van hen inmiddels al verantwoordelijkheden hebben buiten de IT, terwijl een vijfde acteert als Chief Digital Officer (CDO). In de media werd de CDO al genoemd als de volgende stap binnen de C-level jobs.

Bedrijfsgroei over langere termijn

Slimme CIO’s transformeren IT in het belang van de business, zij beschrijven voor hun collega’s hoe een ecosysteem van zorgvuldig geselecteerde partners en technologieën kan zorgen voor een platform voor bedrijfsgroei over langere termijn. Alleen de CIO kan het management van de juiste informatie en informatiestromen op dat gebied voorzien. CFO’s, HR-directeuren of andere line of business experts kunnen dat zeker niet.

Career is dus niet over, maar gewoon anders.

Over de auteur

Dick Fens is sinds 2006 algemeen directeur van Bull Nederland, een IT-dienstverlener met een lange historie en momenteel weer helemaal terug met High Performance Computing en High Available Managed Services en Cloud oplossingen.

Recente expert-content