Blended learning biedt voordelen aan zowel student als werkgever

Blended, een term die de whiskyliefhebber onmiddellijk herkent. Blended whisky is namelijk een mix van verschillende graan- en moutwhisky’s. Maar de laatste jaren hoor je deze term ook steeds vaker in combinatie met leren, namelijk blended learning. Wat is dat, blended learning? Hoe werkt het en wat heb je eraan?

Sven TumpWat is blended learning?
Blended learning, ook wel bekend als hybrid learning, is een mix van verschillende leermethodes binnen één training, cursus of opleiding. Opleiders, waaronder ook NCOI Opleidingen, gebruiken dan een combinatie van traditionele lesmethodes als klassikale lessen, practicums, overhoringen, schriftelijke toetsen of tentamens, en nieuwe, vaak digitale leermiddelen via e-learning.

De leerling of student kan natuurlijk alle nodige kennis en informatie uit een boek halen. Maar met blended learning kan het veel interactiever. De student kan er ook meteen iets mee doen. Bijvoorbeeld via een quiz of online opdrachten. Ook video past goed in blended learning.

Wat zijn de voordelen van blended learning?
Uit onderzoek blijkt dat blended learning heel effectief kan zijn en onder meer de volgende voordelen biedt:

  • Je kunt het beter monitoren en het maakt feedback geven makkelijker.
  • Je kunt het beter op de individuele student afstemmen.
  • Het creëert meer betrokkenheid bij de student.
  • De afwisseling werkt inspirerend.
  • Het biedt meer flexibiliteit in tijd en plaats.
  • En het geeft uiteindelijk betere resultaten.

Het is wel belangrijk dat de student centraal blijft staan. Als opleider moet je ervoor waken dat blended learning geen blended teaching wordt. De opleider moet niet bepalen wat er wanneer en hoe geleerd wordt, maar de student bepaalt dit zelf. Dan is blended learning echt effectief.

Voordelen voor de organisatie
Blended learning heeft ook grote voordelen voor organisaties. Je medewerker staat centraal en de opleiding kan aangepast worden op de persoonlijke leerbehoefte van de medewerker. Als organisatie krijg je ook meer inzicht in de voortgang en resultaten van de medewerkers. De medewerkers leren ook van elkaar met blended learning, zoals ze ook van elkaar leren in de praktijk op de werkvloer. Ze leren bovendien beter digitaal communiceren. Goed beschouwd werken de voordelen voor de student of cursist uiteindelijk ook voordelig voor de werkgever.

 Onlangs is NCOI Opleidingen in het DX300-onderzoek uitgeroepen tot beste digital enabler van Nederland. Een mooie erkenning voor onze inzet op het gebied van blended learning. Wil je meer weten over de kracht van blended learning en hoe wij dit gebruiken? In dit artikel vertellen we er meer over.

www.ncoi.nl

Over de auteur

Sven Tump is directeur van NCOI Opleidingen. Vanuit zijn expertise en functie weet hij uitstekend wat er speelt in de sector van opleiden en trainen. Zijn missie is de competenties van werkende en werkzoekende studenten sterk te maken én sterk te houden. Voor nu en in de toekomst.

Recente expert-content