• Hen Snackers
  • 2 mei 2018

Arbeidsvoorwaarden als wapen tegen stalkende recruiters

‘Onze’ IT’ers worden gestalkt. Gestalkt met mooie verhalen over de allergaafste banen, waar ze de hoofdprijs voor betaald krijgen. Er wordt al jaren getrokken aan de IT’ers, de tekorten nemen alleen maar toe.


De gemiddelde IT’er krijgt dagelijks berichten van recruiters, niet altijd even passend, maar toch. Zie deze gewilde IT’ers nog maar eens binnen te krijgen en te houden. Steeds meer bedrijven wapenen zich tegen de verleidelijke aanbiedingen van recruiters. Bij QNH Consulting gaan we onder andere de arbeidsvoorwaarden inzetten als wapen van keuze.

Arbeidsvoorwaarden hot or not?

Van arbeidsvoorwaarden gaan de harten van de meeste medewerkers niet sneller kloppen. Maar wanneer medewerkers denken dat ze in negatieve zin wijzigen dan gaat opeens iedereen op de barricades. Met deze wapenkeuze is dus voorzichtigheid geboden. Daarnaast wordt er een uitdaging gecreëerd, hoe zorg je ervoor dat arbeidsvoorwaarden wel zorgen voor een sneller kloppend hart? Met name voor de jongere medewerkers geldt dat arbeidsvoorwaarden een ver-van-hun-bed-show zijn. Om het wel een aantrekkende werking te laten hebben, is het zaak de jongere groep bij het hele proces te betrekken.

Brainstormsessie

Het besluit om in gesprek te gaan met onze jongere medewerkers was een no-brainer. Een brainstormsessie was geboren, begeleid door Young Colfield (expert op het gebied van jong talent). Het resultaat van de sessie was een A4 met de belangrijkste kernwaarden en nieuwe arbeidsvoorwaarden. Niet alle ideeën van de sessie waren haalbaar, sommige zelfs ronduit onhaalbaar. Daarbij waren lang niet alle voorwaarden even interessant voor alle leeftijdsgroepen. De oplossing hiervoor hebben we gevonden in dynamische voorwaarden, niet één pakket voor iedereen. We hebben het nog niet volledig ingericht, maar ons doel is drie pakketten te hanteren: familie, senior en jongeren. Medewerkers worden niet gewoon ingedeeld, integendeel, de keuze is aan henzelf. Via een app kunnen de arbeidsvoorwaarden gewijzigd worden, je kunt ze zogezegd straks aan- of uitzetten.

Weinig organisaties zijn op dit moment actief bezig met het verjongen van de arbeidsvoorwaarden. Door onze jongeren erbij te betrekken hebben zij nu wel een gevoel bij de arbeidsvoorwaarden en weten wij hun drijfveren. Door elke keer een stapje dichter bij de belevingswereld te komen van onze millenials weten we steeds iets beter waar hun harten wel sneller van gaan kloppen. Opdat ze maar lang medewerker van QNH mogen blijven en zich niet laten verleiden door de recruiters die wapperen met de hoofdprijs.

Over de auteur

Hen Snackers is medeoprichter en algemeen directeur van QNH Consulting BV. Deze IT-consultancy en kennispartner helpt organisaties, via partnership in IT, met het bijsturen en verbeteren van hun bedrijfsvoering door de inzet van slimme IT oplossingen. “We werken niet vóór organisaties, maar mét organisaties, daar ligt onze kracht en groeipotentie”. Hen bekleedde diverse directiefuncties bij Ordina TTI en ELC Technologies voordat hij met QNH van start ging.

Recente expert-content