
Nationale Politie
Organisatie
Vanaf 1 januari 2013 vormt de politie één korps, waar ongeveer 63.000 mensen werken. Eén korpschef heeft de leiding over deze organisatie die bestaat uit tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid voor regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk en het Politiedienstencentrum voor ondersteunende taken.
Politiewet
Met ingang van 1 januari 2013 treedt de nieuwe Politiewet in werking. Deze wet regelt de invoering van één nationaal politiekorps. Daarmee wil de regering de politie professionaliseren en meer mogelijkheden geven om Nederland veiliger te maken. Met één korps werkt de politie efficiënter en effectiever en krijgt zij meer tijd voor uitvoerende taken. De nieuwe Politiewet vereenvoudigt het beheer van de politie. Het gezag, de taken en de bevoegdheden van de politie wijzigen niet.
Pijlers
Wat is het doel van de politie? Met welke aanpak bereikt zij dit doel? Waar gelooft de politie in? Wat wil zij zijn? En waarom bestaat de politie eigenlijk? Al deze basisvragen over de politie als organisatie staan beschreven in de missie, de visie en het motto van de politie.
Praktijkverhalen
Politiewerk is heel afwisselend. Geen dag is hetzelfde. Tijdens één dienst kan een agent bijvoorbeeld sporen van een inbraak zoeken, het luisterende oor zijn voor iemand die in de war is en vechtende mensen uit elkaar halen. Van agenten wordt dan ook veel gevraagd: professioneel, fysiek en emotioneel. Over wat dat betekent zijn meerdere boeken en artikelen te vinden.
Bereikbaarheid
De politie is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Voor niet-spoedeisende zaken kunt u elk moment van de dag bellen met 0900-8844. Bij spoed is 112 altijd bereikbaar. Gaat uw melding over verwaarlozing of mishandeling van dieren, bel dan 144. Natuurlijk kunt u ookvia internet met de politie in contact komen. Of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek op een van de politiebureaus.
Samenwerken
Zorgen voor veiligheid doet de politie niet alleen. De politie werkt nationaal en internationaal samen. Ook de samenwerking met u is erg belangrijk. Burgers kunnen namelijk met de politie hun leefomgeving veiliger maken. Zo hebt u de mogelijkheid om aan de slag te gaan als politievrijwilliger of mee te doen met Burgernet. Nationaal slaat de politie de handen ineen met bijvoorbeeld gemeentes, het Openbaar Ministerie en maatschappelijke organisaties zoals jeugdzorg en Reclassering Nederland. Internationaal bundelt de politie op het gebied van opsporing de krachten met onder meer Europol en Interpol.