• Hen Snackers
  • 3 juli 2017

Wakker worden voor de wekker

In Amerikaanse films en grote productiebedrijven zie je het nog vaak voorbij komen, het priksysteem. Bij mijn eerste baan binnen de pensioenwereld, was dit inklokken tot een heuse cultuur verheven. Eén waarmee je tot wel 16 minuten per dag kon ‘winnen’. Na enkele jaren gaven die cultuur en mijn IT-baan mij geen voldoening meer. Ik kreeg de kans van mijn toenmalige baas om te ontdekken wat ik wel wilde. Hij maakte mij accountmanager voor het zuiden van het land en de vrijheid en verantwoordelijkheid gaven mij de uitdaging én de voldoening die ik zocht. Met dit in mijn ‘bagage’ bruis ik van enthousiasme of zoals ik het zelf wel eens zeg: word ik wakker voor de wekker.

Wakker worden voor de wekker
Ik, als jonge babyboomer, had en heb behoefte aan vrijheid. Net zoals een groot deel van mijn mede hippie-genoten. Vrijheid en vooral niet meegaan in de standaard en het materialisme zijn ons met de paplepel ingegoten. Maar dit zie ik ook bij jongere generaties, zoals de millenials, terug. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van Intelligence Group dat 40% van de medewerkers flexibele werktijden de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vindt. Onderzoek van Monsterboard (World of Work) onderschrijft dat millenials behoefte hebben aan vrijheid en flexibiliteit. Dit maakt dat het oude inklokken helemaal niet meer past bij de generaties van nu. Vrijheid, verantwoordelijkheid en ontwikkeling zijn de huidige drijfveren, blijkt uit onderzoek. Het is mijn baas destijds gelukt mij in deze vrijheidsbehoefte te voorzien. Waardoor ik kon ontdekken waar mijn hart sneller van gaat kloppen, namelijk de combinatie van ondernemerschap en IT.

Boeien en binden

Ik zie veel bedrijven worstelen om millenials binnen te krijgen en te houden. Bij QNH Consulting, het bedrijf waar ik medeoprichter en directeur van ben, hebben we een aantal manieren gevonden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de vrijheidsbehoefte van onze medewerkers en ze mede daardoor ook binnen het bedrijf te houden. Een van deze aanpassingen is meer projectmatig werken. Daardoor kan de medewerker vaak zelf bepalen waar hij/zij zit, bij QNH of bij de klant. Dat was 10 jaar geleden wel anders, toen ‘moest’ je bij de klant op kantoor zitten. Deze vrijheid is niet alleen goed voor de medewerker, maar zorgt er ook voor dat medewerkers kunnen leren van elkaar en zo een nog beter project voor de klant kunnen realiseren.

Daarnaast stimuleren wij vrijheid door een investeringsbudget. Al onze medewerkers kunnen hier, in overleg met hun manager, een beroep op doen. Met een slim idee en een goede businesscase mag er al gestart worden met de realisatie. Bij aanvang ondervonden we wat hindernissen. Zo werd er gekeken naar wie tijd had in plaats van naar de juiste expertise. Nu werken we met een interne opdrachtgever die capaciteit van de eigen experts inkoopt. Wat leidt tot de realisatie van veel innovatieve ideeën, zoals een Cloud Dashboard, Woningvoorspeller en een User Experience Design. Maar misschien nog wel het belangrijkste: we geven onze medewerkers een gevoel van vrijheid en zorgen voor een werkomgeving met kansen. En dan hoop ik dat zij net als ik ook wakker worden voor de wekker.

Over de auteur

Hen Snackers is medeoprichter en algemeen directeur van QNH Consulting BV. Deze IT-consultancy en kennispartner helpt organisaties, via partnership in IT, met het bijsturen en verbeteren van hun bedrijfsvoering door de inzet van slimme IT oplossingen. “We werken niet vóór organisaties, maar mét organisaties, daar ligt onze kracht en groeipotentie”. Hen bekleedde diverse directiefuncties bij Ordina TTI en ELC Technologies voordat hij met QNH van start ging.

Recente expert-content