• Jan-Willem van der Hek
  • 25 maart 2015

De lekkerste wijnen voor het voorjaar; 3 tips van Jan-Willem

De donkere maanden zijn voorbij, de dagen worden weer langer en we kunnen steeds meer genieten van de warmte van de zon: het voorjaar komt eraan! Zoals de natuur elk seizoen een andere kant van zichzelf laat zien gebeurt dit ook in de keuken van restaurants. Veel chefs veren op wanneer dit seizoen aanbreekt, het is net als bij de voorjaarschoonmaak vroeg bij mijn oma thuis, ramen open, alles eruit en schoon en fris weer beginnen. Weg met de mooie aardse winterse smaken en zo snel mogelijk naar de smaken van het voorjaar: lamsvlees, asperges, tuinboontjes en veel gebruik van verse kruiden.

Jan-Willem van der Hek

Als sommelier maak je dezelfde keuzes, weliswaar niet zo radicaal, de smaak van het voorjaar is licht, fris en elegant daar horen andere wijnen bij dan bij de aardse, zwoele en stevige smaken van het winterseizoen. Bij het voorjaar horen aromatische wijnen met een fris, elegant en verfijnd karakter. Graag wil ik met jullie wijntips delen die perfect aansluiten bij de smaken van het mooie voorjaar.

Eerste tip is Primo… der Erfrischende afkomstig uit het onbekende wijnland Slovenië, grenzend aan de Oostenrijkse wijnregio Südsteiermark, die wordt gemaakt door de talentvolle wijnmaker Holger Hagen. Deze biologische witte wijn is een blend van de müller-thurgau, welschriesling, kerner en weissburgunder. Bij het ruiken van deze wijn komen de bloesemgeuren van het voorjaar je tegemoet met daarnaast tonen van peer, appel en citrus. Door het ronde karakter is dit een heerlijke wijn in combinatie met een mooi voorgerecht van zoetzure witte en groene asperges en Hollandse garnaaltjes.

Mijn tweede tip is een ontdekking uit de bekendste wijnregio voor witte wijnen in Spanje: Rueda. In deze streek staat de verdejo druif centraal en zijn er diverse wijnstijlen te ontdekken. Maar deze unieke wijn van Barco del Corneta is een van de weinige écht natuurlijk gemaakte wijnen uit deze streek. Deze verdejo druiven zijn geplant op 700 meter hoogte en de filosofie van wijnmaakster Beatriz Herranz Sanz is om de natuur het werkt te laten doen wat resulteert in een unieke wijn met een rond, complex en zeer mineraal karakter. Serveer deze wijn bij gemarineerde zeebaars, appel en groene kruiden, heerlijk!

Mijn laatste tip is een heerlijke rode wijn voor bij het voorjaar en zeker in combinatie met lamsvlees en jus van lam en tijm. Cabernet franc is een zeer lastige druif die een wijnmaker moet temmen want het gevaar van teveel tannines en/of te hoge zuren ligt op de loer. Echter als de wijnproducent deze weet te temmen is het een heerlijk glas wijn voor dit seizoen. Deze wijn is gemaakt door Jean-François Vaillant van Domaine les Grandes Vignes en het is werkelijk een prachtig voorbeeld van een heerlijk gemaakte cabernet franc. Deze wijn, L’Ancrie is afkomstig uit het hart van de Loire én de cabernet franc, de Anjou. Een zeer gulle wijn met rijp bramenfruit, kersen, kruidigheid en frisheid. En de tannines? Die zijn perfect geïntegreerd en totaal niet te proeven.

Al deze biologische wijnen zijn op Cwines.nl per fles te bestellen.

 

Met vineuze groet,

Jan-Willem van der Hek

Over de auteur

Jan-Willem van der Hek (1986) is Nederlands Kampioen Sommelier 2012-2013. Internationaal is hij als één van de jongste deelnemende sommeliers in 2013 geëindigd als nummer 16 van Europa en nummer 27 van de Wereld. Dit voorjaar is hij ook nog Pools Kampioen geworden. Hij werkt als director of wine voor www.Cwines.nl. Vanuit de gedachte ‘het leven is te kort om slechte wijn te drinken’ worden mooie natuurlijke wijnen geselecteerd en aangeboden aan bezoekers van Cstories en Cwines.nl. Hij twittert op persoonlijke titel op @JWdeSommelier.

Recente expert-content