“We onderzoeken, ontwikkelen en produceren in Nederland innovatieve medicijnen voor de hele wereld, zijn hier een van de grotere investeerders in R&D en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de maatschappij”, zegt Erik Holl, algemeen directeur van J&J Innovative Medicine in Nederland. “Met 4650 werknemers zijn we een grote werkgever”, vult directeur external affairs Michel van Agthoven aan. J&J is in Nederland helemaal op zijn plek, vervolgt hij, gelet op de sleutelrol die de overheid ziet voor lifesciences in de gezondheidszorg en het economische verdienmodel. Kleine kanttekening: “Meer landen zien de ongekende mogelijkheden van lifesciences.” Anders gezegd: het is belangrijk dat de overheid samen met het bedrijfsleven zorgt dat Nederland aantrekkelijk blijft voor investeringen.
‘Als toelating tot de Nederlandse markt verbetert, profiteren patiënten, zorg én economie’
Toegevoegde waarde
Een belangrijk aandachtspunt blijft toelating tot het zorgpakket van innovatieve geneesmiddelen, die al zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Holl: “De zorg staat voor grote uitdagingen. Het budget staat onder druk, wat dwingt tot keuzes uit de beschikbare middelen. Wij willen aantonen dat onze innovatieve geneesmiddelen voor patiënten zo veel toegevoegde waarde hebben, dat ze de moeite van het vergoeden waard zijn en kunnen bijdragen aan grotere doelmatigheid in de zorg.” Een voorbeeld van doelmatigheid is dat patiënten eerder kunnen terugkeren in het arbeidsproces, zegt Van Agthoven. Holl memoreert dat met dank aan innovaties onder meer het leven en de productiviteit van reuma-, hiv- en hepatitis C-patiënten sterk is verbeterd.
Prachtig vliegwiel
Volgens Holl hebben patiënten baat bij een toekomstbestendig toelatingssysteem onder het motto ‘snel als het kan, grondig als het moet’. Hierover vindt, ook via de brancheorganisatie, overleg plaats met het Zorginstituut, dat in Nederland besluit over toelating tot het zorgpakket. Er wordt onder meer gekeken naar voorwaardelijke toelating, om aansluitend de inzet van geneesmiddelen met ervaringen uit de klinische praktijk verder te verbeteren.
Bijkomend voordeel is dat het Nederland aantrekkelijker maakt voor de lifesciencesindustrie, wat ook de overheid graag wil, aldus Van Agthoven. “De ervaringen van artsen leiden tot nieuwe onderzoeksinzichten, wat leidt tot nieuw onderzoek en nieuwe investeringen. Dat kan werken als prachtig vliegwiel.”
Op de bres voor innovatieve geneesmiddelen
- FD de wereld in 2025
- Olaf Boschman
- Charles Poorter
- Download artikel