Bouwen aan de Boerderij van de Toekomst

Voor het boerenbedrijf begint een nieuw tijdperk. Lely, de grootste robotproducent in Nederland, bouwt eraan mee. Slimme systemen op basis van kunstmatige intelligentie (AI) helpen de boer om het welzijn van de koe en de boer te verbeteren.

Bouwen aan de Boerderij van de Toekomst

Melkveebedrijven zijn al verregaand geautomatiseerd met melkrobots (Lely Astronaut), maairobots (Lely Exos) en voerrobots (Lely Vector). Nu doet ook AI haar intrede. In Lely’s visiedocument ‘Farm of the Future’ staat omschreven waarom die innovaties nodig zijn en hoe het boerenbedrijf ook in de toekomst een rendabele en duurzame voedselproducent kan zijn. Lely wil bijdragen aan een duurzame melkveehouderij met lagere emissies, verbeterde bodem- en waterkwaliteit en biodiversiteit, maar ook aan het verhogen van de productiviteit. “Onze innovaties komen aan de hele samenleving ten goede”, zegt CEO André van Troost. “De vraag naar zuivel neemt wereldwijd toe met 2%. De boer moet dus blijven boeren, op een maatschappelijk geaccepteerde manier.”

‘Slimme AI-systemen helpen het welzijn van de koe en de boer te verbeteren’

AI in de stal
Lely’s robots worden steeds vernuftiger. Een goed voorbeeld is Lely’s nieuwste innovatie Zeta, een systeem dat in de stal wordt opgehangen om koeien te monitoren. Zeta verzamelt informatie met gebruik van AI, slimme algoritmen, camera’s en ledverlichting om de gezondheid van de koe en het welzijn van de boer verder te verbeteren. Een dataplatform genereert notificaties en analyseert gegevens om gedrag te herkennen en voorspellen. “Zeta houdt koe en kalf dag en nacht in de gaten”, zegt Van Troost. “Zo kan technologie bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn. Onze engineers willen de planeet beter achterlaten dan ze haar aantroffen. Er is nog veel mogelijk. Wereldwijd is maar 5% gerobotiseerd in de melkveehouderij.”

Uitdagingen van morgen
Van Troost ziet een positieve toekomst voor de melkveehouder. “De wereldwijde vraag naar voedsel neemt in de komende dertig jaar toe met 70%. Boeren blijven hard nodig om dat voedsel te produceren. En om al die monden te voeden, hebben we handjes nodig. Maar omdat die er steeds minder zijn, kunnen robots een belangrijk deel van het werk doen.”

Van Lely’s omzet gaat 8% naar R&D. Die kijkt tien jaar vooruit, om de uitdagingen van morgen tijdig aan te pakken. “Onze prestaties zijn aan die van de boer verbonden. Heeft hij het lastig, dan hebben wij het lastig. Dat houdt ons scherp”, aldus Van Troost. “Door slim te innoveren kunnen we het leven van de boer makkelijker maken. Voor een gezond rendement en een gezonde leefomgeving.”

Recente stories