De vraag naar kant-en-klare bouwdelen ofwel complete elementen van Plegt-Vos groeit snel. Sinds de bouw van de Slimme Huizenfabriek in Almelo (2020) verwacht directeur Theo Opdam dat de omzet in vier jaar met ruim 50% stijgt. “De nieuwe fabriek is onderdeel van ons antwoord op vier grote uitdagingen waar ons land mee worstelt. De vereiste miljoen nieuwe woningen, de verduurzaming van zeven miljoen woningen, de schreeuw om betaalbare woningen en het krappe arbeidsmarktpotentieel.” Een nieuwe manier van bouwen is dé oplossing. De gerobotiseerde fabriek realiseert een indrukwekkende productiviteits- en duurzaamheidsslag. Plegt-Vos, een van de grootste familiebedrijven in de bouw, met kantoren in Hengelo, Assen, Utrecht en Rotterdam, heeft alweer ambitieuze plannen voor uitbreiding.
‘Een robot vervangt maar liefst 140 metselaars’
Slimme Huizenfabriek
Complete gevels, daken, binnenwanden en kant-en-klare meterkasten verlaten dagelijks de Slimme Huizenfabriek. Als eerste van Nederland startte Plegt-Vos met een gerobotiseerde fabriek voor woningcomponenten. Werkzaamheden verplaatsen van de bouwplaats naar de fabriek. Theo: “Wij ‘genereren’ van tevoren alle gebouwelementen, zetten die met behulp van robots in elkaar en werken onder geconditioneerde omstandigheden. In de fabriek zijn er geen weersinvloeden en de machines werken verbazingwekkend snel en secuur en realiseren altijd dezelfde kwaliteit.” Deze nieuwe manier van bouwen maakt zowel sneller bouwen als beter inspelen op behoeften mogelijk. Plegt-Vos levert wat de markt vraagt. “Denk aan kleinere woningen voor jongeren of toekomstbestendige woningen voor senioren. Allemaal betaalbare en energiezuinige woningen met een zo groot mogelijk wooncomfort”, licht Theo toe.
De Slimme Huizenfabriek produceert momenteel elementen voor 1300 woningen per jaar op basis van acht uur per dag. Plegt-Vos wil de productie opschroeven naar zestien uur per dag. Onlangs heeft het bouwbedrijf tien hectare grond erbij gekocht. Daarmee kan Plegt-Vos de productie stapsgewijs verviervoudigen. De voorloper in de bouwwereld kan zo met projecten tot circa zeshonderd woningen een steeds grotere impact maken. Dat is niet alleen interessant voor overheden, woningcorporaties, beleggers en de zorgsector; ook steeds meer collega-bouwbedrijven kopen er complete bouwdelen in.
80% CO2-reductie
“Met deze efficiënte fabriek en werkwijze dragen we tevens fors bij aan de verduurzaming van de woningproductie”, vervolgt Theo. “Het aantal vervoersbewegingen van materialen en mensen neemt flink af. Zo vervangt bijvoorbeeld een robot maar liefst 140 metselaars. Volgens officiële berekeningen draagt de nieuwe fabriek bij aan 35% CO2-reductie. Doordat we steeds meer biobased materialen verwerken, zoals hout in plaats van beton, loopt de CO2-reductie op tot zelfs 80%.”
De vraag naar bouwen met verantwoord hout neemt snel toe. Plegt-Vos sluit hierop aan en gebruikt alleen gecertificeerde houtsoorten. Voor elke verwerkte boom wordt een nieuwe teruggeplant. Dankzij de STIP-certificering zijn de klanten, die ook moeten voldoen aan duurzaamheidsdoelen, verzekerd van milieuvriendelijk hout. De overheid geeft MIA-subsidie.
Cultuur van aanpakken
Plezier in het werk blijkt dé voorwaarde voor succes. Dit 122 jaar bestaande familiebedrijf excelleert in langetermijndenken. Daarnaast is persoonlijk contact sinds de oprichting een belangrijke waarde. “Ik werk bijna 25 jaar bij Plegt-Vos en constateer: als mensen plezier hebben in hun werk, komen ze tot de beste prestaties. We hebben een fantastische sfeer. Ons ziekteverzuim ligt zelfs rond de 3% ruim onder het landelijk gemiddelde. Iedereen is gelijkwaardig in onze platte organisatie. Ik zie ook een enorme saamhorigheid: onze mensen houden van aanpakken en zetten samen de schouders eronder. De nieuwbouw en de slimme innovaties vormen de bewijzen”, vertelt de gepassioneerde directeur. Dat heeft een positieve uitwerking op de klant. Die merkt dat medewerkers zaken snel oppakken. Hij hoeft maar te bellen en het wordt geregeld. De benadering is onderscheidend. “Geen prioriteit aan snel scoren van nieuwe projecten, maar relaties perfect houden komt bij ons op de eerste plaats”, verklaart Theo trots.
Onderzoeksscores en prijzen
In de Cobouw Reputatiemonitor behoort Plegt-Vos tot de top 10 van bouwbedrijven met de beste reputatie. Het komt als sterkste uit de bus bij de belangrijkste aspecten prijs-kwaliteitverhouding en leveringszekerheid. Bovendien scoort het bouwbedrijf hoog op de energietransitie.
In 2022 heeft Plegt-Vos de prestigieuze Family Business Legacy Award ontvangen. Een jaarlijkse prijs voor uitzonderlijke ondernemers van Nederlandse familiebedrijven. De jury ziet Plegt-Vos als een solide voorbeeld van een moderne familieorganisatie in de maakindustrie. Theo wordt geroemd als visionair en om zijn oprechte interesse in mensen. Hij geeft ze directe verantwoordelijkheid om samen doelen te realiseren. Ook laat Plegt-Vos zien dat innovatiekracht én het in stand houden van familiewaarden hand in hand gaan.
- EW | Top 200 familiebedrijven 2024
- Harry van Brandenburg
- Sebastiaan Westerweel
- Download artikel