Alkmaar heeft de laatste jaren een sterk vestigingsklimaat ontwikkeld voor energie-innovatieve bedrijvigheid. Op bedrijventerrein Boekelermeer zitten bedrijven die zich volledig richten op verduurzaming en circulariteit. Alkmaar wil graag méér van dit soort innovators. De gemeente heeft goede relaties met hoger onderwijs en kennisinstellingen. Hierdoor blijft Noord-Holland Noord aantrekkelijk voor starters op de arbeidsmarkt én ervaren specialisten, wat goed is voor de vitaliteit van de regio.
De stad is goed bereikbaar vanuit Amsterdam en omstreken, met name door het tegengestelde spitsverkeer. Er komt een haven met overslagkade aan het Noord-Hollands kanaal, waardoor grondstoffen en goederen op een duurzamere manier kunnen worden aan- en afgevoerd.
Een van de bedrijven op Boekelermeer is SCW Systems, dat ‘groen’ gas maakt door organisch afval met water te vermengen onder extreem hoge druk. Dat proces levert ook waterstof op. Het bedrijf bindt de vrijkomende CO₂ aan mineralen, wat grondstoffen oplevert voor allerlei toepassingen, waaronder beton. Een ander innovatief bedrijf, Sustenso, verwerkt natte afvalstromen uit de agrarische sector via vergisting, waardoor groen gas en CO₂ ontstaat dat wordt gebruikt in het gasnet en de glastuinbouw.
Om nieuwe technieken te testen en door te ontwikkelen, is InVesta opgericht, kenniscentrum voor productie van groene moleculen. De faciliteiten kunnen door elke duurzame-energie-innovator gebruikt worden. Initiatiefnemers zijn de gemeente Alkmaar, New Energy Coalition, TNO, TAQA, Hogeschool Inholland, Alliander, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de provincie. Hierdoor is de Boekelermeer een toplocatie voor energie-innovatie.
- EW | Toplocaties 2022
- Felix Speulman
- Download artikel