De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor organisaties lastiger om mensen te binden. “Het gaat niet meer over de vraag of een sollicitant of medewerker geschikt is voor een functie, maar om diens arbeidspotentieel én de manier waarop een organisatie daar een match bij ziet”, zegt Chiara Kieft, Teamlead Assessment & Ontwikkeling. “Als geen ander is Berenschot in staat om iemands persoonlijkheid, drijfveren, talenten, lerend vermogen en competenties in kaart te brengen. Ook kijken we scherp wat iemand moet kunnen in relatie tot de (ontwikkelingen binnen de) organisatie en de branche. Vanuit deze inzichten adviseren we op welke manier een deelnemer aansluit bij een beoogd (functie)profiel. Soms zien we daarbij geen match. Dan denken we actief mee welke rollen wel bij iemand zouden passen en of er op bepaalde vlakken nog ontwikkelruimte is. Hoe ons advies ook luidt, het komt altijd voort uit de overtuiging dat er voor íedereen een juiste plek bestaat, waar werken gelukkig maakt en succes vanzelfsprekend is.”
Ontwikkelen als arbeidsvoorwaarde
Veel van de assessments die Berenschot uitvoert, richten zich op het stimuleren van iemands ontwikkeling of het maken van een loopbaankeuze. Ook neemt de vraag toe naar de manier waarop oudere medewerkers duurzaam en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen. “In dit tijdperk van de ‘war on talent’ moeten organisaties die hun mensen willen behouden zich echt onderscheiden om werknemers maximaal tevreden en bevlogen te houden”, zegt Rik Duursma, Senior managing consultant Assessment & Ontwikkeling. “Een veelgemaakte denkfout hierbij is om vooral in te zetten op arbeidsvoorwaarden als een hoger salaris of een grotere leaseauto. Psychologen zijn het erover eens dat dit niet het beste instrument is om mensen te motiveren. Wat dan wel? Jezelf kunnen ontwikkelen, als professional én als mens.”
“Daarin geeft Berenschot zelf het goede voorbeeld”, zegt Kieft. “Het werken aan maatschappelijk relevante vraagstukken draagt al in hoge mate bij aan onze bevlogenheid. Daarnaast hebben we interne coaches, een eigen Academy, een inspirerend aanbod van lunchcolleges en collega’s die je altijd kunt raadplegen. Je krijgt veel vrijheidsgraden om je te ontwikkelen tot een van de vele topadviseurs die bij Berenschot werken.”
Deelnemer heeft regie
Berenschot heeft het assessmentproces zo ingericht, dat een deelnemer centraal staat en zelf de regie heeft. “Onze benadering is persoonlijk en laagdrempelig”, zegt Duursma. “Als het assessment een fijne, inclusieve, aansprekende en motiverende ervaring is, straalt dit immers ook af op het imago van onze opdrachtgever. Bij een selectieprocedure zorgen we dat deze efficiënt doorlopen wordt: in tijden van krapte een belangrijke voorwaarde om te voorkomen dat kandidaten voortijdig afhaken. We maken het deelnemers zo gemakkelijk mogelijk: ze kunnen bijvoorbeeld via een online agenda het assessment zelf inplannen. Uiteindelijk krijgt een deelnemer een interactief rapport met heldere en concrete adviezen, zodat het een vliegwiel vormt voor diens verdere ontwikkeling. Opdrachtgevers ervaren dat wij er alles aan doen om het assessment een integraal onderdeel te laten zijn van de employee journey.”
‘Jezelf kunnen ontwikkelen is het beste instrument om medewerkers te motiveren’
Data-dashboard
Berenschot is als organisatieadviesbureau actief op de thema’s energietransitie, transformatie van openbaar bestuur, ontwikkeling van de zorg, en toekomst van werk & organisaties. “We hebben veel expertises in huis, van verschillende markten en sectoren en van strategie tot digitaal”, zegt Kieft. “Naast assessments bieden we ook andere HR-diensten, zoals search, interim-management, reward & performance en leiderschapsontwikkeling. Als assessmentteam kunnen we al deze kennis inzetten om onze dienstverlening te verrijken. Bijvoorbeeld door op basis van trends te voorspellen welke vaardigheden in de toekomst belangrijk worden binnen bepaalde branches. Voor elk vraagstuk en voor elke sector kunnen we uit eerdere ervaring putten. Dat maakt ons echt uniek.”
“Ook zijn we in staat om individuele assessmentdata op groepsniveau te analyseren”, vult Duursma aan. “Daarmee bieden we opdrachtgevers inzicht in talent en potentieel op organisatieniveau. We maken hiervoor realtime data-dashboards beschikbaar, zodat opdrachtgevers een actueel inzicht in hun eigen data hebben. Deze informatie is een waardevol beleidsinstrument: opdrachtgevers kunnen er gericht mee investeren in collectieve ontwikkeling, zodat ze hun marktpositie versterken en een voorsprong nemen.”
Voor iedereen een plek waar werken gelukkig maakt
Vrijheid om jezelf maximaal te ontwikkelen
Wij verzorgen een optimale beleving
- MT1000-2022
- Marco Mulders
- Sebastiaan Westerweel
- Download artikel