Voor de consultants van Sentijn is het contact leggen met talentvolle ingenieurs een soort tweede natuur geworden. Ze houden bijvoorbeeld intensief contact met technische hogescholen en universiteiten, maar misschien nog wel belangrijker is dat ze de jonge ingenieur begrijpen, legt directeur Thomas Fievez uit. “Wij redeneren niet vanuit een vacature, maar gaan eerst uitgebreid in gesprek met de professional en kijken specifiek naar de kracht van de ingenieur. Wat zijn de wensen en ambities? Waar liggen de talenten? En op welke manier wil de ingenieur zichzelf ontwikkelen?”
Met de Sentijn Academy biedt het bedrijf een opleidingsprogramma op maat om ontwikkeling van de ingenieurs te stimuleren. Fievez: “We bieden echt een uniek aanbod, afgestemd op de wensen van de ingenieurs. Het kan zijn dat we vakinhoudelijke cursussen geven, maar het kan ook betekenen dat we focussen op zaken als leiderschap, soft skills of projectmanagement. Door de specifieke wensen, ambities en talenten van de ingenieur te koppelen aan de wensen van onze opdrachtgevers, kunnen we een perfecte match maken.”
Voordeel is dat Sentijn dicht bij het vuur zit. Fievez: “Zij hebben het talent en de kennis; wij hebben het brede netwerk. Want we hebben ingenieurs aan het werk bij veel grote projecten in bouw, infra en werktuigbouwkunde. Op die manier kunnen we jonge talenten optimaal klaarstomen voor een toekomst bij toonaangevende projecten.”
Energietransitie
De reden dat projectdetacheerder STAR Group Sentijn in 2018 heeft overgenomen, is dat het een breed pakket aan technisch specialistische dienstverlening en projectondersteuning wil bieden. “STAR is van oorsprong sterk in het inzetten van ervaren specialisten op projecten, turnarounds en onderhoudsafdelingen, met name in de petrochemie, energie en infra. In die sectoren hebben wij met alle toonaangevende bedrijven samenwerkingsverbanden en op vrijwel alle aansprekende projecten specialisten aan het werk. Sentijn is juist weer sterk in het scouten van jonge, talentvolle ingenieurs. We vullen elkaar dus perfect aan”, zegt Thomas Wester, sales director bij STAR.
‘Al onze klanten zijn bezig met verduurzaming. Daar kunnen wij gezamenlijk op inspelen’
“Het mooie van jonge mensen is dat ze actief willen bijdragen aan ontwikkelingen als verduurzaming en de energietransitie”, vervolgt Wester. “Het gaat immers over hun eigen toekomst. Dat maakt hen extra gemotiveerd. Dat is mooi, want verduurzaming speelt op dit moment bij al onze klanten een grote rol en techniek is daarbij onmisbaar. Daar kunnen wij gezamenlijk op inspelen. En dat wíllen we ook, want we hebben zelf ook de drive om bij te dragen aan een schonere wereld.”
Rotterdams bloed
Ook op het gebied van infrastructuur is er veel werk te doen. Op dit moment hebben STAR en Sentijn specialisten en jonge professionals aan het werk bij vrijwel alle grote infraprojecten. Denk aan projecten als de energieneutrale A16 bij Rotterdam, de Blankenburgverbinding in de Rotterdamse regio en de duurzame Afsluitdijk in het noorden. Fievez: “Er is op dit moment ontzettend veel bedrijvigheid in de infrasector, en daar houden wij van. Dat is toch een beetje het Rotterdamse bloed dat door onze aderen stroomt. Onze consultants zijn relatief jong, maar toch werken ze vaak al jaren bij ons. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in het vakgebied, hebben binding met ingenieurs, maar kennen ook de klanten heel goed. Dat is cruciaal als je klanten goed wilt kunnen bedienen.”
Zo vormt STAR met zijn zusterbedrijven Sentijn en Or-Quest een hechte familie die gezamenlijke kernwaarden heeft, maar waarbinnen ieder familielid de eigen identiteit kan behouden. Wester: “We hebben allemaal de drive om het beste voor klanten en specialisten te willen. Dat is het gemeenschappelijke kenmerk van iedereen die binnen de STAR Group actief is: het vertrouwen in een duurzame samenwerking en de intrinsieke motivatie om de beste specialist op de juiste plek te krijgen.”
Onder hoogspanning In de komende jaren zullen industriële bedrijven en consumenten massaal overstappen op duurzame elektrische energievoorzieningen en neemt elektrisch rijden een hoge vlucht. Hiervoor moet extra hoogspanningsinfrastructuur worden aangelegd en dat zet ook de arbeidsmarkt enigszins onder hoogspanning. Samen met zusterbedrijven Or-Quest (actief in Noord-Nederland) en Sentijn is STAR daarom een opleidingsprogramma begonnen om professionals te kunnen leveren voor dit hooggespecialiseerde werk. Thomas Wester van STAR: “Er is grote behoefte aan gekwalificeerde professionals die kunnen bijdragen aan de energietransitie, maar ze zijn vaak nog te breed opgeleid. Wij zorgen er gezamenlijk voor dat die professionals optimaal berekend zijn op hun taak.” |
- Cobouw 2021
- Raymond Krul
- Maarten de Kok
- Download artikel