‘Samen zijn we nóg slagvaardiger’

Het noordoosten van Nederland bruist van de activiteit. Om een leidende rol te kunnen pakken bij de verduurzaming van de regio en de ambitie op het gebied van waterstof, ging projectdetacheerder STAR Group in zee met het regionaal opererende Or-Quest. Een gesprek tussen Thomas Wester, sales director van STAR, en Jelmer Spijksma, directeur Or-Quest.

‘Samen zijn we nóg slagvaardiger’

Het is geen toeval dat Thomas Wester en Jelmer Spijksma ervoor kiezen om de foto’s te maken in de Eemshaven. Ook het feit dat de Magnum Power Plant op de achtergrond prijkt, is geen toeval. Toen deze immense energiecentrale van Vattenfall – toen nog Nuon – gebouwd werd, had zowel STAR als Or-Quest daar specialisten rondlopen, zegt Thomas Wester. “Destijds kenden we elkaar niet, maar we waren dus al wel met vergelijkbare projecten bezig.”

Sinds 1 januari van dit jaar is STAR de nieuwe eigenaar van Or-Quest, dat met name actief is in Friesland en Groningen en professionals detacheert voor bouw, infra en techniek. Toen Jelmer Spijksma het bedrijf in 2010 begon, lag de markt door de financiële crisis volledig op zijn gat. “Veel mensen verklaarden me voor gek dat ik dit bedrijf begon, want er waren geen vacatures om in te vullen. Het was ook best zwaar in het begin, maar achteraf gezien heb ik de kans gehad om een gigantisch goed bestand van professionals op te bouwen. Het nadeel werd een voordeel, want vandaag de dag profiteer ik nog steeds van die database. Daarnaast organiseerde ik vanaf het begin veel seminars en andere bijeenkomsten, waarbij ik directies van allerlei bedrijven in Noord-Nederland uitnodigde. Zo bouwde ik ook aan klantzijde een goed netwerk op. De bouw van de energiecentrale in de Eemshaven was een van de eerste grote projecten waar ik specialisten voor leverde, dus het is mooi om daar nu weer gestaan te hebben voor de foto – zeker nu ook de Eemshaven weer de volgende fase ingaat.”

Waterstoffabriek
Op de plek waar de rivier de Eems uitmondt in de Noordzee bruist het op dit moment van de industriële activiteit. Er zijn joekels van datacenters en energiecentrales verrezen en de Eemshaven vormt een belangrijke hub voor offshore windmolenparken. En dan is de haven ook nog de spil in de ontwikkeling van waterstof als veelbelovende vorm van groene energie. Op dit moment maken Shell en Gasunie samen met andere partners plannen om de grootste waterstoffabriek van Europa te bouwen. Ook andere partijen zijn druk bezig met investeringen in waterstof.

‘Belangrijke klanten als Shell en Gasunie verleggen de focus naar verduurzaming. Wij bewegen mee.’

Voor al die projecten zijn vele professionals en specialisten nodig. STAR, een internationale speler die van oudsher sterk geworteld is in de (petro)chemie, is ook al jaren in Noord-Nederland actief en wilde een bijdrage leveren aan al die ambitieuze plannen. Wester: “Vanuit ons kantoor in Groningen werken we al jaren samen met de partijen die in deze regio gaan investeren in waterstof, zoals Shell, Gasunie, Nouryon en Vattenfall. Dat geldt ook voor leidende partijen in gas en elektra, zoals TenneT en Enexis. Met Or-Quest erbij zetten we de volgende stap als een echte regionale speler en dan voor zowel projectprofessionals als voor het invullen van vaste posities. Jelmer is ontzettend betrokken bij zowel klanten als kandidaten en hij en zijn team maken echt goede matches. Dus het feit dat we nu de krachten gebundeld hebben, maakt ons ontzettend slagvaardig. We combineren onze internationale kracht met het regionale DNA van Or-Quest. Dat betekent een nog betere en betrouwbaardere dienstverlening aan onze klanten en specialisten.”

verhaal gaat verder onder foto en kader.


Gouden powerwheel

De in Moerdijk gevestigde STAR Group hanteert de volgende strategie: ervoor zorgen dat de beste mensen op de mooiste projecten zitten bij de beste bedrijven. Als je dat powerwheel in gang zet, ontstaat een zichzelf versterkend effect. STAR is marktleider in petrochemie en energie. Ook op gebied van bouw en infra timmert de detacheerder flink aan de weg, onder meer met de overname van Or-Quest.
‘Or’ staat voor goud en ‘Quest’ voor zoektocht. “We zoeken naar gouden krachten; dat is onze metafoor”, zegt oprichter Jelmer Spijksma. Or-Quest is nu eigendom van STAR, maar blijft onder de eigen merknaam opereren. “De samenwerking vindt vooral onder de motorkap plaats, bijvoorbeeld in het uitwisselen van profielen of het samen optrekken bij projecten.”
STAR bemiddelt met name professionals voor grootschalige projecten en levert consultancy en projectmanagement, terwijl Or-Quest ook vacatures invult via een zogeheten deta-vastconstructie.


 

Motivatie en betrokkenheid
Ter illustratie vertelt Spijksma hoe hij een paar dagen geleden door een klant gebeld werd die op zoek was naar een professional. “We kennen onze database en we zien onze specialisten vaak. Dit maakt dat we vrij snel in staat zijn om de juiste match te maken. Gevolg is dat de juiste man snel op de juiste plek zit – precies wat onze klanten willen. Andere bureaus zouden misschien in een database gaan kijken die niet helemaal op orde is, waarna ze een kandidaat voorstellen die het ook nét niet is. Zo zitten wij gewoon niet in de wedstrijd; wij investeren echt in mensen. We leiden ze op, stimuleren hun ontwikkeling. Het feit dat ze zich prettig voelen in hun werk vertaalt zich weer in een grotere motivatie en betrokkenheid bij de klant.”

Wester kan het er alleen maar mee eens zijn, want ook STAR laat zich voorstaan op het sterke netwerk van professionals en de kwaliteit van de database. Maar er zijn volgens hem ook verschillen tussen STAR en Or-Quest. “Landelijk zijn we al een flinke speler in de infra; met Or-Quest kunnen we onze positie in die markt ook in het noorden versterken. Mooi voorbeeld daarvan is de vernieuwing van de Afsluitdijk, een project waar onze professionals actief zijn. Aan de andere kant zijn wij weer wat meer vertegenwoordigd in de industrie.”

Op het gebied van de functies die STAR en Or-Quest bemiddelen vullen beide bedrijven elkaar dus mooi aan. Spijksma: “STAR is bijvoorbeeld enorm goed in alles wat met veiligheid te maken heeft, typisch iets wat in de industrie belangrijk is. Wij hebben juist veel ervaring met bouwkundige zaken. Het mooie is dat al die functies nodig zijn voor de grote projecten in deze regio.”
Wester: “Neem de waterstoffabriek. Daar zijn tal van disciplines voor nodig: civieltechnische functies, bouwkundige functies, elektrotechnische mensen, werktuigbouwkundige specialisten en ga zo maar door. Samen hebben we alle profielen te pakken.”

verhaal gaat verder onder foto.


Energietransitie

Zowel Spijksma als Wester merkt dat de trend van verduurzaming niet meer te stoppen is. Kijk naar de windmolenparken op zee en de waterstoffabriek in de Eemshaven. Daarnaast wordt in Zuidbroek ook nog een enorme stikstoffabriek uit de grond gestampt, die ervoor moet zorgen dat we geen gas meer uit de eigen Nederlandse grond hoeven te halen. Ook daar werken professionals van STAR en Or-Quest. “We zien allemaal dat de aarde opwarmt en dat we hard aan de slag moeten voor een duurzame samenleving”, zegt Spijksma. “Het voelt goed om daaraan mee te werken. Aan de andere kant beweeg je mee met de markt. De hele markt is bezig met de energietransitie en verduurzaming, en dat is een goede zaak.”

Dat kan Wester beamen. “Kijk bijvoorbeeld naar de Afsluitdijk, waar we eerder over spraken. Die zit vol met technologie om te verduurzamen. Iedereen is ermee bezig. Belangrijke klanten als Shell en Gasunie verleggen de focus naar verduurzaming. Wij bewegen mee.” Dat meebewegen geeft Wester een goed gevoel. “STAR is van oudsher een bedrijf dat sterk geworteld is in de wereld van de fossiele brandstoffen. Dat we ons nu samen met Or-Quest en onze klanten ook steeds meer gaan bezighouden met verduurzaming geeft me persoonlijk wel een goed gevoel. Het is toch mooi dat je daar een bijdrage aan kunt leveren.”


Online werving

Minstens zo belangrijk als het hebben van een goed netwerk is anno 2021 het online werven van kandidaten. Or-Quest heeft daar de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd, met als gevolg dat inmiddels zo’n 30% van de kandidaten op die manier wordt geworven. Jelmer Spijksma: “We maken interessante content die werkzoekenden aanspreekt. Stel, we zoeken een werkvoorbereider civiele techniek. Dan zoeken we de meest interessante projecten in de markt en maken daar mooie content over. Dat targeten we via social media als LinkedIn en Facebook in de doelgroep. Ik durf wel te zeggen dat we op dit gebied een voorloper zijn. Gelukkig, want het werkt.”


 

Recente stories